Evenimentul Zilei > International > Cutremurul devastator din Italia a fost urmat de cel puţin 70 de replici. Oamenii scobesc printre ruine cu mâinile goale în cautarea celor dragi. Imaginile surprinse de o dronă arată dimensiunea dezastrului
Cutremurul devastator din Italia a fost urmat de cel puţin 70 de replici. Oamenii scobesc printre ruine cu mâinile goale în cautarea celor dragi. Imaginile surprinse de o dronă arată dimensiunea dezastrului

Cutremurul devastator din Italia a fost urmat de cel puţin 70 de replici. Oamenii scobesc printre ruine cu mâinile goale în cautarea celor dragi. Imaginile surprinse de o dronă arată dimensiunea dezastrului

„Rezistă, Giulia! Haide, Giulia, dă-mi mânuţa şi fii atentă la cap”, i-au spus salvatorii fetiţei de zece ani eliberată, după 17 ore, de sub ruinele casei părinteşti din Pescara del Tronto, localitate devastată de seismul de 6,2 grade, din zorii zilei de miercuri.

Peste 4300 de salvatori au căutat frenetic, cu echipament specific sau cu mâinile goale, toată noaptea de miercuri spre joi dar şi în ziua care a urmat, orice semn de viaţă. Au găsit mai întâi un bebeluş şi apoi, după 17 ore de la producerea catastrofei, pe Giulia care a răspuns printr-un ţipăt disperat chemărilor salvatorilor. Fericirea a fost cu atât mai mare cu cât Giulia, deşi acoperită din cap până-n picioare de un praf albicios (ca şi copilaşii din Siria, victime ale bombardamentelor aeriene), nu pare să prezinte răni serioase.

Alături de volutari şi echipele speciale, localnicii îşi caută şi ei printre ruine familiile sau cunoştinţele rămase sub imobilele prăbuşite la Amatrice, Accumoli , Pescara del Toro, Arquata del Toro sau Norcia, localităţile aflate cel mai aproape de epicentrului cutremurului.

Un domn, Guido Bordo, 69 de ani, îşi plânge sora şi cumnatul prinşi sub ruinele casei de vacanţă pe care o avea la nord de Amatrice. Povesteşte că a săpat de unul singur după cei dragi, dar a mai găsit în viaţă doar pisicile celor doi.

“Am pierdut totul. Atât a mai rămas: doar eu. Până şi hainele pe care le port mi-au fost date de un trecător. Nu mai am nimic. S-a auzit un vuiet teribil… teribil. Nu mai am nimic", spune, tulburat, un alt supravieţuitor.

Amatrice este distrusă în proporţie de trei sferturi, iar autorităţile încearcă să îi sprijine pe oamenii rămaşi pe drumuri.

"Oraşul nu mai există. A dispărut. Spitalul este închis. Magazinele sunt închise ori distruse. Nu mai e farmacie, nu mai e supermarket. Nu a mai rămas nimic", a declarat, pentru televiziunile din Italia, cu vocea înecată în lacrimi, primarul din Amatrice.

Imaginile surprise de o dronă confirmă pe deplin spusele primarului din Amatrice. Mare parte din pitoreasca localitate este acum un morman imens de moloz.

Noua evaluare a bilanțului victimelor a fost comunicată mass-media cu precizarea că acest cutremur, unul dintre cele cu consecințele cele mai tragice din ultimii ani din Italia, s-a soldat cu 190 de decese în regiunea Lazio și 57 de decese în regiunea Marche.

Seismul cu magnitudinea de 6,2 pe Richter a zguduit centrul Italiei miercuri, în jurul orei locale 03:30. Potrivit Institutului Național de Vulcanologie și Seismologie, seismul s-a produs la o adâncime de 4,2 kilometri fiind urmat de câteva zeci de replici mai mari de trei grade . Cutremurul a fost resimțit și la Roma.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: