Cutremurele prăbușesc piața imobiliară. Prețuri în cădere pentru apartamentele dinainte de 1977

Bloc. Sursa foto: arhiva EVZ

Cutremurele din aceste zile, din Turcia și Siria, dar și din zona Olteniei, produc consecințe la nivelul pieței imobiliare din România. Cumpărătorii nu mai sunt dispuși să plătească oricât li se cere pentru un apartament. Prețurile sunt în cădere liberă pentru apartamentele construite înainte de 1977. Se estimează că aproape jumătate din clădirile de apartamente din acea perioadă ar trebui dărâmate sau consolidate.

Seismele din Turcia și Siria, de săptămâna trecută, dar și cele din zona Olteniei au redeschis discuția cu privire la situația fondului locativ din România. Discuțiile sunt centrate, cu precădere pe problemele de rezistență a clădirilor, în special a celor construite înainte de 1977.

În acest context, analizând datele de pe piața imobiliară, experții imobiliare.NET estimează o crește semnificativă a diferenței de preț între locuințele construite anterior anului 1977 și cele noi, de după 2010. Conform analizei, apartamentele noi se vând cu prețuri cu 20% mai mari decât cele mai vechi.

Potrivit Institutului Național de Statistică, la finalul anului 2021, în România erau 9.587.000 de locuințe. În afară de acestea, anul trecut, au mai fost emise autorizații de construire pentru un număr de 43.990 de unități noi, în scădere cu 14,9% față de anul precedent, precizează INS. Așadar, se poate vorbi despre un total de peste 9,6 milioane de locuințe la nivel național. Calculele arată că, la nivel național, peste 4,5 milioane de locuințe au ieșit din perioada de garanție a structurii de rezistență. Conform legislației în vigoare, aceasta este de 50 de ani de la darea în folosință.

Drept urmare, este nevoie de o reînnoire a fondului locativ cu aproape 200.000 de unități anual, fie că este vorba de unități noi, fie de apartamente consolidate, în cazul celor construite înainte de 1977

Diferențe de preț între apartamentele vechi și cele noi

O estimare a pieței imobiliare pentru anul 2023, realizată de imobiliare.NET, arată că ultimele cutremure vor avea un impact negativ asupra prețurilor la imobilele vechi. Căderea se va simți în special în București. O analiză comparativă a prețurilor de vânzare pentru locuințe din București, construite înainte de 1977 și cele construite după 2010, indică faptul că pentru anumite tipuri de locuințe, diferențele de preț sunt de aproape 20% și continuă să se mărească, în favoarea apartamentelor noi.

O garsonieră de 34 de metri pătrați dinainte de 1997 costă, în medie, 49.616 euro, în timp ce una similară, construită în ultimul deceniu se vinde, în medie, cu 52.696 de euro. Iar diferențele cresc atunci când vorbim despre apartamente. Un apartament mai vechi de 1977, cu două camere, de 55 metri pătrați, se vinde, în Capitală, cu aproximativ 76.000 de euro. Un apartament construit după 2010 este cu 10.000 de euro mai scump și depășește 86.700 euro. Pentru 3 camere și o suprafață de 72 de metri pătrați, într-un imobil ridicat înainte de 1977, prețul mediu este de 103.332 de euro. Iar o locuință similară, dar nouă, se vinde cu până la 123.360 de euro, cu 16,2% mai mult.

Cele mai mari diferențe de preț se observă în cazul apartamentelor cu 4 camere, din Capitală, mai mari de 78 de metri pătrați. Potrivit datelor imobiliare.NET, pentru cele construite înainte de 1977 prețul mediu este de 141.986 de euro. În schimb, același apartament cu 4 camere, de după 2010 costă, în medie, 173.165 de euro. Diferența de preț este de peste 30.000 de euro (+18%).

Credite mai greu de obținut pentru apartamente vechi

Prețul de vânzare al unei locuințe vechi va fi influențat și de dificultatea cu care imobilul poate fi asigurat, dar și de probabilitatea mică de a obține un credit bancar la achiziție.

„Cu cât o clădire este mai veche, cu atât structura de rezistență este mai șubredă, iar acest lucru este cunoscut și de societățile de asigurări, care refuză să mai asigure clădirile cu risc seismic. De cealaltă parte, băncile evită și ele să mai acorde credite pentru clădirile care nu pot fi asigurate împotriva dezastrelor și a cutremurelor. Asta duce la un decalaj major al prețurilor, în funcție de anul de construcție”, a spus Dragoș Vîlceanu, fondator Asociația Brokerilor Imobiliari.

Din statisticile platformei imobiliare.NET se observă diferențe de preț la toate categoriile de apartamente din București, în funcție de anul de construcție. Iar aceste diferențe se vor accentua în perioada următoare și se vor reflecta în numărul de vânzări.

„Dacă analizăm datele INS cu privire la numărul mare de locuințe îmbătrânite din România și le coroborăm cu numărul de cinci ori mai mic decât necesarul anual al autorizațiilor noi de construire, datele platformei imobiliare.NET și evenimentele tragice din Turcia, putem lua în calcul un prognostic sumbru: apartamentele construite înaninte de 1977 vor avea prețuri în cădere liberă”, a mai spus Dragoș Vîlceanu.