Natura, CĂLĂUL omenirii? CUTREMURELE nasc o SERIE de ÎNTREBĂRI VITALE. AVERTISMENTUL specialiștilor este CRUNT

Insula indoneziană turistică Lombok a fost lovită în ultimele săptămâni de o serie de seisme puternice care s-au soldat cu peste 500 de morţi şi sute de mii de persoane au rămas fără adăpost. Iată câteva explicaţii pe care agenţia franceză France Presse a încercat să le ofere privind acest fenomen destul de rar.

Indonezia, un arhipelag format din 17.000 de insule şi insuliţe, se află pe centura de foc a Pacificului, o zonă cu puternică activitate seismică. Dar este rar ca o singură insulă să fie afectată de seisme atât de puternice.

Arhipelagul indonezian s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice: indo-pacifică, australiană şi eurasiatică. Cutremurele de pământ care au zguduit insula Lombok de la sfârşitul lunii iulie sunt rezultatul coliziunii între placa australiană şi cea eurasiatică, potrivit geologilor.

Compresia celor două plăci provoacă o activitate de-a lungul unei zone de ruptură tectonică numită arcul vulcanic Flores, care se extinde din partea de est a insulei Java şi insula Timor. Lombok se află între cele două insule.

"Există potrivit dovezilor diferite părţi ale structurii tectonice care se mişcă în acest moment şi provoacă perturbări" generând seisme, explică Chris Elders, expert în tectonica plăcilor de la Universitatea Curtin, din vestul Australiei.

Lombok a fost lovită de două seisme puternice soldate cu morţi pe 29 iulie şi 5 august - cel mai violent atingând o magnitudine de 6,9 - urmate de replici violente. Activitatea seismică a sporit în măsura în care diferite părţi ale faliilor au alunecat şi s-au mişcat, explică Chris Elders, informează Agerpres.

Este totuşi dificil de identificat exact ce provoacă faliile plăcilor tectonice în afară de o acumulare a tensiunilor seismice. "Structura tectonică se va mişca cu regularitate când tensiunile vor spori", a subliniat Danny Hilman, geolog la Institutul indonezian de ştiinţe.

Nu este neobişnuit ca seismele puternice să fie urmate de numeroase replici, dar o succesiune de cutremure de o asemenea magnitudine este mai rară.

Seismele în serie care au lovit insula Lombok sunt "destul de ieşite din comun" şi este posibil să nu se fi încheiat, a spus Adang Surahman, expert în seisme la Institutul de tehnologie din Bandung.

"În mod obişnuit, este necesar mult timp ca un al doilea cutremur de pământ major să se producă, din cauza energiei eliberate. Însă la Lombok un seism chiar mai puternic s-a produs după un prim cutremur de pământ. Noi mişcări şi alunecări riscă să se producă", avertizează el.