Cutremurele ar putea fi anticipate cu 10 ore înainte

Cutremurele ar putea fi anticipate cu 10 ore înainte

Oamenii de ştiinţă de la Institutul San Andreas din California au detectat schimbări geologice subtile cu câteva ore înaintea producerii unui cutremur. Această descoperire le-ar putea permite realizarea unui sistem de avertizare care ar putea salva mii de vieţi, informează Reuters.

Instrumentele pe care le folosesc au identificat schimbări geologice cauzate, cel mai probabil, de fisuri minore care se formează în rocă înaintea seismului, din cauza tensiunii resimţite în scoarţa Pământului, a declarat Paul Silver de la Insitutul Carnegie din Washington, unul dintre cercetători.

Studiul, publicat miercuri în revista "Nature", relevă analiza rezultatelor înregistrate de nişte tuburi de un kilometru inserate în regiunea Parkfield din California.

Echipamentul a generat şi înregistrat undele seismice înainte, în timpul şi după două cutremure cu magnitudini mici, care le-au permis să observe schimbări geologice minore şi predictibile.

În primul caz, semnele geologice au apărut cu 10 ore înaintea produceri unui cutremur cu magnitudinea de 3 grade, în decembrie 2005. Acelaşi tip de semnale au apărut şi cu două ore înaintea unui cutremur de magnitudine 1, ce s-a petrecut după cinci zile, susţine cercetărorii.

"Suntem încurajaţi de aceste observaţii şi avem de gând să facem mai multe experimente pentru a confirma dacă aceste schimbări fac parte din procesele fizice generale care se produc înaintea seismului", a precizat Fenglin Niu, cerecetător al Universităţii Rice din Houston.

Sistemele actuale de avertizare privind producerea seismelor oferă informaţii cu doar câteva secunde înaintea acestora. Trebuie "să ajungem la un moment în care avem un sistem practic de avertizare, dar mai sunt zece, 20 de ani", explică seismologul Paul Silver.

"Nu contează cât timp ai la dispoziţie, există ceva ce poţi face. Chiar şi în câteva secunde, poţi stinge instalaţia de gaze. Poţi să îţi pui ceva pe cap sau să fugi din clădire (...) Dar în zece ore ai putea evacua populaţia, ai scoate oamenii din centrul oraşului şi zonele cele mai periculoase", a precizat cercetătorul.

(11:54)

Ne puteți urmări și pe Google News