Turcia este în alertă din cauza ultimelor cutremure devastatoare. Reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului(INFP) spun, însă, că aceată mișcare seismică influențează mai mult partea de nord a Mării Negre, fără a afecta direct teritoriul României.
Legătura dintre cutremurele din Turcia și România. Explicațiile seismologilor
Deși nici România nu este lipsită de cutremure, în zona Vrancea, Mihail Diaconescu, fizician la Institutului Național pentru Fizica Pământului, spune că teritoriul țării noastre nu va fi afectat din cauza cutremurelor din Turcia.
„Discutăm despre falia nord anatoliană, cea care are un traseu oarecum paralel cu coasta sudică a Mării Negre. În dreptul Istambulului suferă o flexură spre Grecia şi se pierde ca atare pe acest plan. Magnitudinea şi adâncimea acestui cutremur nu-l recomandă a transmite energie seismică spre România.
În general, toate cutremurele de pe coasta turcă a Mării Negre de pe falia nord anatoliană nu s-au remarcat cu a influenţa cu ceva seismicitatea României. Şi magnitudinea este mică în comparație cu cât au fost cutremurele de anul trecut. Până în acest moment nu s-a remarcat vreo influența a teritoriului român”, a precizat sursa menționată, într-o intervenție, la Antena3.
O persoană a fost rănită în timpul unui cutremur. Pagube materiale în Turcia
În urmă cu două zile, cel puţin trei cutremure au fost resimţite după-amiaza târziu şi spre seară în regiunea Tokat, între ţărmul Mării Negre şi nordul Anatoliei. Cel mai puternic cutremur a avut o intensitate de 5,6 grade, iar în urma acestuia o persoană a fost rănită. De asemenea, s-au înregistrat pagube materiale, conform unei informări din partea ministrului Sănătăţii, Charretin Coca, relatează AFP.
Epicentrul seismului a fost la 5,25 kilometri sub pământ. Ulterior, a fost urmat de trei replici şi a fost resimţit şi în principalul oraş al regiunii, Sivas, menționează sursa citată.
Guvernanții au decis să închidă şcolile timp de 24 de ore şi să deschidă centre de prim ajutor.