Un nou cutremur s-a produs miercuri dimineața în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 125.7 km, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Acest cutremur s-a produs la ora locală 05:12:52 și a avut magnitudinea de trei grade pe scara Richter.
Cutremur în Vrancea. Zonele în care s-a simțit
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km V de Focșani, 54km N de Buzău, 72km E de Sfântu-Gheorghe, 80km E de Brașov, 89km NE de Ploiești.
De la începutul lunii martie, au fost înregistrate cinci seisme în România. Toate cu magnitudini ce au variat între 2,5 și 3,9 pe scara Richter.
Cel mai puternic cutremur din acest an a avut o magnitudine de 4,3. S-a produs în județul Vrancea, la o adâncime de 74 km, pe data de 15 ianuarie 2024.
În cursul anului precedent, cea mai puternică mișcare tectonică, având o magnitudine de 5,7, a avut loc la data de 14 februarie, în județul Gorj. Acea mișcare a avut loc la o adâncime de 6,3 km.
Cel mai recent seism a avut loc cu o zi în urmă
Seismul de miercuri dimineață vine la doar o zi după un cutremur de 3,9 grade pe scara Richter produs marți la ora 15:12:42.
Și acest cutremur a fost în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 128.8km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 40km V de Focșani, 62km N de Buzău, 70km E de Sfântu-Gheorghe, 82km E de Brașov, 96km NE de Ploiești, 98km SV de Bârlad, 98km S de Bacău, potrivit INCDFP.
Când ar putea avea loc un cutremur major în România
Pe fondul recentelor mișcări telurice înregistrate în România în cursul acestui an, expertul în seismologie, Gheorghe Mărmureanu, a dorit să calmeze populația în legătură cu îngrijorările privind un eventual cutremur major.
Conform afirmațiilor lui Mărmureanu, situația seismică din România este stabilă și nu se preconizează producerea unui seism major în viitorul imediat.
„Mai e mult până la un cutremur major. Să ne calmăm, să ne vedem de treabă, acestea sunt zgâlțâieli obișnuite, suntem în parametri. Nu vă panicați”, e de părere acesta.