Acest fenomen nu se petrece doar în România, ci în toată lumea. Specialiștii au încercat să găsească o explicație la întrebarea, de ce cutremurele de magnitudine mare se petrec noaptea?

Experții în seismologie au analizat ultimele 1000 de cutremure din România, luând în calcul doar seismele de peste 3 grade Richter. Din cele 1000 de cutremure, aproape 800 au avut loc noaptea și puțin peste 200 ziua.

Oamenii de știință care studiază fenomenul susțin că motivul pentru care cutremurele de intensitate mare au loc noaptea este influența gravitațională indusă de fazele Lunii.

"Și noi am avut un proiect de cercetare pe tema asta, cu care ne-am omorât 5 ani de zile. Dar nu am ajuns la o concluzie clară", a declarat Gheorghe Mărmureanu.

"Au fost luate fazele lunii din ultimii 800-900 de ani, s-au facut calcule, dar am ajuns la concluzia că e hazardat să legi fazele lunii de producerea cutremurelor. Nu găsisem o corelație directă evidentă între fazele lunii și cutremure. Pur și simplu nu avem o explicație. Este doar întamplarea!", a maispus Mărmureanu.

"E un cu totul alt sistem. Nu se potriveste cu niciun sistem tectonic ceea ce e in Turcia, Italia, Franta sau SUA", a mai spus Mărmureanu despre Zona Vrancea, scrie bzi.ro.