SEISM puternic în Filipine. Cel puțin 40 morți. ALERTĂ DE TSUNAMI

SEISM puternic în Filipine. Cel puțin 40 morți. ALERTĂ DE TSUNAMI

Un seism de 6,8 produs in această dimineață în centrul Arhipelagului Filipinelor a făcut cel puţin 43 morți, au anunţat autorităţile filipineze. Autoritățile au emis alertă de tsunami, însă nu au decis evacuarea oamenilor, relatează CNN.

UPDATE 2. Conform celui mai recent bilanț, cel puțin 43 de oameni au murit în urma seismului. O replică având magnitudinea de 6,2 a avut loc la câteva ore după cutremurul inițial, transmit agențiile de presă.  UPDATE 1. Seismul a distrus mai multe clădiri și a provocat alunecări de teren, care au înghițit zeci de case. Circa 30 de case au fost îngropate, bilanţul persoanelor dispărute ridicându-se la 29, potrivit autorităților locale. Patru persoane au murit, inclusiv un student care se afla într-o facultate şi doi elevi dintr-o şcoală primară, iar altă persoană a murit în urma prăbuşirii unui centru comercial. Un copil a murit în urma prăbuşirii zidului de beton al unei case, în provincia Negros Oriental, potrivit lui Benito Ramos, administratorul Biroului de Protecţie Civilă, transmite ”Le Figaro”.

Cutremurul a spart ferestre şi a provocat fisuri în pereţii clădirilor în oraşele Cebu şi San Carlos (insula Negros), însă nicio structură nu s-a prăbuşit, potrivit primelor informaţii. Locuitorii şi seismologii contactaţi de AFP au declarat că seismul a provocat scene de panică, însă nu există informaţii asupra unor distrugeri masive. A fost emisă alertă de tsunami, oamenii fiind avertizați să nu se apropie de țărmul oceanului. Zvonuri lansate prin mesaje telefonice anunţând un tsunami pe coastele insulei au amplificat panica. Potrivit şefului Biroului Apărării Civile, clienţii hotelurilor de pe coasta insulei Cebu au urcat la etaje, dar revenirea la normal are loc treptat. Insula atrage numeroşi turişti străini, dar mai ales coasta de vest, în timp ce seismul s-a produs în largul coastei estice.

Seismul s-a produs la o adâncime de 46 de kilometri, aproape de miezul zilei ora locală (03.49 GMT). Epicentrul a fost localizat sub apele mării, între insulele Negros şi Cebu, potrivit Institutului american de geofizică (USGS).

Ne puteți urmări și pe Google News

Arhipelag format din peste 7.000 de insule, Filipinele sunt situate pe ”Centura de foc” a Pacificului, unde se întâlnesc plăci tectonice, provocând frecvente activităţi seismice şi vulcanice.

Sâmbătă, un alt cutremur, cu magnitudinea de 6 grade s-a produs în largul coastelor Filipinelor, la ora locală 9.09 (13.09 GMT), lângă Insula Samar, la o adâncime de 60 kilometri. Autorităţile nu au emis atunci alertă de tsunami şi nu au fost semnalate victime.