Un cutremur cu magnitudinea 8,1 s-a produs, joi, seară în Noua Zeelandă. Seismul s-a produs la o adâncime de doar 19 kilometri.
Un cutremur cu magnitudinea 8,1 s-a produs joi în Insulele Kermadec, care aparţin de Noua Zeelandă, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), informează Reuters.
Seismul s-a produs la o adâncime de 19 kilometri, au precizat specialiştii de la EMSC.
Cutremur în Noua Zeelandă. Al doilea seism, în ultimele ore
Cu doar câteva ore în urmă, un cutremur cu magnitudinea 7,3 s-a produs în Noua Zeelandă, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS). Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC), a emis avertismente referitoare la un posibil tsunami periculos.
44 de ani de la tragedia din 1977
În seara zilei de vineri, 4 martie 1977, la ora 21.22, România a fost zguduită de un puternic cutremur cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, având epicentrul în Munţii Vrancei. Era al doilea mare seism din secolul al XX-lea produs în România, după cel din 10 noiembrie 1940, care a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter.
Puternicul seism din 4 martie 1977 a provocat prăbuşirea sau avarierea gravă a sute de imobile, sub ruinele cărora au fost prinse mii de victime, precum şi avarierea a mii de alte clădiri de locuinţe, unităţi spitaliceşti, şcoli şi instituţii de învăţământ superior, grădiniţe, creşe de copii, cămine internat, aşezăminte culturale, monumente istorice. Cel mai grav afectate au fost Bucureştii, regiunea de sud şi cea de est a ţării. În urma cutremurului, şi-au pierdut viaţa 1.578 de persoane.
În urma cutremurului din 4 martie 1977, şi-au pierdut viaţa multe personalităţi ale vieţii culturale, artistice şi ştiinţifice: Anatol Emilian Baconsky, Savin Bratu, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafiţa, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Toma Caragiu, Doina Badea, Alexandru Bocăneţ, Eliza Petrăchescu, Liviu Popa, Mihaela Mărăcineanu, fizicianul academician Florin Ciorăscu ş.a. Cutremurul din România a stârnit un larg ecou în întreaga lume. „Guverne, conducători de state, organizaţii naţionale şi organizaţii internaţionale, firme şi oameni de afaceri, persoane particulare din alte ţări îşi exprimă sentimentele de solidaritate cu poporul român, oferind ajutoare în medicamente, aparatură medicală, alimente, bani, instalaţii industriale”.