Erdogan s-a dezlănțuit împotriva americanilor, amenințându-i că dacă îi ajută pe kurzi în Siria, vor face cunoștință cu „Scatoalca otomană”, după ce un general american avertizase că dacă forțele sale vor fi lovite de turci, vor suferi represalii.

Cu ocazia unui discurs susținut marți în Parlamentul din Ankara, Erddogan a declarat: „Este evident că aceia care spun ‘Dacă ne loviți, vă vom lovi și noi cu forță’ nu au primit în viața lor o scatoalcă otomană.” Și liderul turc, citat de Bloomberg, a continuat pe un ton la fel de belicos: „Dacă cei care vin și trec după cum vor prin Turcia cred că pot face orice fără să plătească, se vor convinge în curând că nu se poate.”

Amenințarea fățișă a lui Erdogan vine ca replică la afirmațiile făcute de comandantul șef al trupelor americane din Siria, generalul locotenent Paul Funk, într-un interviu din 7 februarie pentru New York Times: „Suntem loviți, vom răspunde agresiv. Ne vom apăra.”

Acest schimb verbal marchează o escaladare fără precedent a retoricii dintre Statele Unite și Turcia, două membre NATO și, de aceea, presupuse aliate.

Faptul că americanii îi sprijină pe kurzi, în vreme ce Turcia a lansat o operațiune militară vastă în regiunea Afrin din Siria, majoritar kurdă, a dus la iminența unei confruntări între forțele americane și turce. În zona Afrin există mai multe baze militare americane.

Kurzii, forța terestră cea mai eficientă în luptele împotriva ISIS, care au avut un rol decisiv în eliberarea fiefului jihadist Raqqa, sunt considerați de Turcia drept teroriști.

Amenințarea din Parlament a lui Erdogan a fost făcută cu două zile înainte de vizita în Turcia a secretarului de stat Rex Tillerson, de joi. Washingtonul a cerut Ankarei să manifeste reținere în Siria.

Duminică, 11 februarie, consilierul american pentru securitate națională, HR McMaster, s-a întâlnit la Istanbul cu consilierul lui Erdogan, Ibrahim Kalin, dar discuțiile nu au dus la nici un rezultat.

„Ei pot să spună ce vor. Reprezentanții lor din domeniul securității au venit, și secretarul lor de stat va veni și el, vom sta de vorbă”, a mai spus Erdogan de la tribuna Parlamentului turc. „Dar dacă lucrurile nu se desfășoară potrivit legilor și drepturilor, aceasta nu se poate numi parteneriat sau alianță.”

Deși Erdogan a afirmat că Turcia nu va lov în mod deliberat forțele americane, el le-a avertizat pe acestea să stea departe de kurzi pe câmpul de luptă.

„Vom distruge orice terorist vedem”, a spus Erdogan. „Atunci vor înțelege că ar fi fost mai bine pentru ei (americani – n.r.) să nu-i sprijine.”