Băsescu - Avem circa 2.500 de români în Japonia. Ambasada încearcă să ia legătura cu ei

Băsescu - Avem circa 2.500 de români în Japonia. Ambasada încearcă să ia legătura cu ei

Președintele Traian Băsescu a declarat astăzi că ambasada României la Tokyo încearcă să ia legătura cu românii care se află în acest moment în Japonia, în număr de aproape 2.500.

”Avem circa 2.500 de români. Ambasada României de la Tokyo încearcă să fie în legătură cu românii de acolo pentru a le acorda sprijin. Un motiv pentru care nu se cunoaşte cu exactitate numărul românilor este că românii nu sunt obişnuiţi să anunţe amabsada. Românii vor trebui să învețe când vor pleca în străinătate să anunțe ambasada. E o necesitate. Nu-i spionează nimeni, dar să știm unde-i fiecare că-l putem contacta”, a spus șeful statului. Traian Băsescu și-a exprimat compasiunea pentru victimele cutremurului din Japonia și a precizat că, în măsura în care România își poate acorda ajutorul, o va face. MAE: nu sunt semnalate victime printre cetăţenii români Până în momentul de faţă nu sunt semnalate victime sau persoane aflate în dificultate în rândul cetăţenilor români din Japonia în urma cutremurului produs azi în nord-estul acestei ţări, potrivit informaţiilor transmise de Ambasada României la Tokyo, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Doris Mircea, citată de Agerpres. „Ambasada României este în contact cu autorităţile japoneze, iar în cazul în care se vor semnala astfel de cazuri, se va acţiona prompt şi se va oferi asistenţa consulară specifică”, a menţionat sursa citată.

Mircea a arătat că ambasada României din Japonia menţine legătura şi cu cetăţenii români aflaţi în această ţară, însă acest demers este îngreunat de faptul că în zona de nord-est, afectată de puternicul seism, liniile telefonice şi de internet sunt încă nefuncţionale.

Misiunea diplomatică a României nu cunoaşte numărul şi adresele cetăţenilor români aflaţi în zona expusă cutremurului, deoarece nu există obligaţia semnalării prezenţei acestor cetăţeni într-un registru cu datele acestora, reacţia în situaţie de criză fiind dificilă, la fel cum s-a întâmplat şi în Libia, a mai evidenţiat oficialul MAE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cutremurul cu magnitudinea de 8,9 grade care a lovit azi nord-estul Japoniei s-a soldat cu cel puţin trei morţi, în prefecturile Ibaraki, Tochigi şi Chiba, şi cu numeroşi răniţi în zone precum prefectura Miyagi şi centrul capitalei Tokio, au anunţat oficiali locali, citaţi de Kyodo.

Seismul a provocat incendii şi un tsunami de 10 metri care a devastat terenuri agricole, locuinţe, culturi agricole, vehicule, informează Reuters.