Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur în România, în această dimineață. Câte grade a înregistrat seismul
Cutremur în România, în această dimineață. Câte grade a înregistrat seismul

Cutremur în România, în această dimineață. Câte grade a înregistrat seismul

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că, în această dimineață, în România a avut loc un nou cutremur.

Cutremurul a avut loc la ora 05.55, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 72 de km, și a avut o magnitudine de 2, 3 pe scara Richter.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 72km E de Brasov, 94km S de Bacau, 98km NE de Ploiesti, 124km V de Galati, 126km NV de Braila, 151km N de Bucuresti, 164km NE de Pitesti, 176km SV de Iasi, 184km E de Sibiu, 216km N de Ruse.

Un alt cutremur a avut loc în România pe 23 martie și a avut o magnitudne de 3,6 pe scara Richter.

Cel mai puternic seism din 2020 s-a produs în data de 31 ianuarie, în județul Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 121 de kilometri. A avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. De altfel, cutremurul a fost atât de puternic încât a fost resimțit și în Capitală.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici.

E o activitate normală a zonei Vrancea. Cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate.

E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INCDFP.