Cutremur în fotbalul românesc. Şi în Vrancea

Fotbalul, cu toate palierele sale, a fost subiectul dominant al săptămânii care se încheie. Comisia Centrală a Arbitrilor a fost cutremurată de arestarea a trei membri, în timp ce Federaţia Română poartă negocieri pentru desemnarea urmaşului lui Victor Piţurcă.

Arbitrii Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu, precum şi Marcel Lică, vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor, au fost reţinuţi, miercuri, pentru 24 de ore, fiind implicaţi într-un dosar de corupţie.

Joi, cei trei au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, fiind acuzaţi că au luat mită în valoare totală de 20.000 de dolari.

Valul de arestări nu-l surprinde deloc pe George Luca, un „central” care în septembrie 2006 a devenit celebru pentru că s-a retras din arbitraj în timpul unui meci din liga secundă, CFR Timişoara - CSM Râmnicu Vâlcea, în semn de protest la adresa blaturilor care stau la baza promovării arbitrilor.

Arestările l-au determinat, însă, pe Nicolae Grigorescu să demisioneze, după nici două săptămâni de interimat la şefia Comisiei Centrale a Arbitrilor. Pentru prima oară de când conduce fotbalul românesc, Mircea Sandu se va consulta cu reprezentanţii cluburilor în privinţa numirii unui nou şef în arbitraj.

Un tânăr pentru fotbalul românesc: Lucescu jr. sau Hagi?

Federaţia Română de Fotbal a demarat, la începutul săptămânii, negocierile în vederea ocupării postului de antrenor principal al reprezentativei de fotbal.

Favoriţii se anunţau a fi Lucescu jr. şi Hagi, deşi strategia iniţială cuprindea şapte nume. Doi s-au retras din cursă (Loţi Bölöni a ales să rămână la Standard Liege şi ar putea fi angajat, în paralel, şi la naţionala Belgiei, iar Cosmin Olăroiu a semnat cu gruparea Al-Saad), în timp ce al treilea, Mircea Lucescu, a declinat elegant propunerea FRF.

Deşi contracandidatul său principal, Gică Hagi, este sprijinit de preşedintele Mircea Sandu, Lucescu junior beneficiază de suportul necondiţionat al lui Ionuţ Lupescu, cel care a fost mandatat de şeful FRF să se ocupe de stabilirea noului antrenor al tricolorilor.

Primul candidat la preşedinţie, primul scandal

Principele Radu Duda a prezentat, vineri, la Timişoara, "viziunea pe 30 de ani" asupra României. Obiectivele sale sunt împărţite în două categorii, pentru următorii 10 şi, respectiv, 20 de ani- "crearea de autostrăzi şi a unei reţele turistice, dezvoltarea educaţiei şi eliminarea corupţiei".

În aceeaşi zi, presa relata despre "îmbunătăţirea" cv-ului Principelui, care a menţionat că ar fi absolvit „John F. Kennedy School of Government”, de la Harvard, şi Colegiul „George C. Marshall” din Germania.

„În documentele noastre, Principele Radu Hohenzollern-Veringen din România a luat parte şi a terminat «National and International Security Program » în anul 2004. (…) Sunt mulţi care susţin că au absolvit Harvard”, a subliniat, pentru HotNews.ro, Doug Gavel, directorul de comunicare din cadrul „Harvard Kennedy School”. Astfel, Principele Radu ar fi urmat la Harvard un curs de numai două săptămâni.

Regele Mihai şi-a exprimat, joi, public sprijinul faţă de această candidatură, afirmând că "prin prezenţa în alegerile democratice pentru instituţia şefului statului, familia mea încearcă să unească şi să însănătoşească România de astăzi. Vrem să arătăm cum trebuie slujit un popor adevărat".

Salariul maxim bugetar, 15 lefuri minime

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că raportul maxim dintre cel mai mare salariu care va putea fi primit în sistemul bugetar şi cel mai mic va fi de 1 la 15, după ce noua lege a salarizării unice va fi adoptată.

Pentru a face posibil acest lucru, "salariile mari vor fi îngheţate un număr de ani, iar cei cu salarii mici vor avea creşteri accelerate", a subliniat Boc. Potrivit premierului, în acest moment, în unele cazuri, raportul este şi de 1 la 100.

Comisia Europeană (CE) a propus, marţi, Consiliului European acordarea unui împrumut pe termen mediu de cinci miliarde de euro României, în cadrul programului multilateral de finanţare de până la 20 de miliarde de euro convenit cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit unui comunicat de presă al CE.

Acordarea finanţării este condiţionată de implementarea unui program economic cuprinzător de către autorităţile din România.

Elena Udrea, ghid pentru Albert de Monaco

Ministrul Turismului a devenit ghidul prinţului prin Deltă, după o ploaie de laude primite de la preşedintele Băsescu. Misiunea de a-l însoţi pe invitatul preşedintelui Traian Băsescu în România i-a revenit, în ultimul moment, şi Elenei Udrea, care s-a alăturat delegaţiei oficiale din care a făcut parte şi ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

Albert de Monaco a făcut, vineri, turul Deltei Dunării, după o zi de întâlniri cu politicienii şi un dineu cu celebrităţi la Palatul Cotroceni. Invitatul s-a întâlnit, joi, cu preşedintele Traian Băsescu, cu care a discutat în principal despre criza economică mondială.

SĂPTĂMÂNA ÎN CIFRE

  • 5,3 grade pe scara Richter este magnitudinea seismului produs aseară, în Vrancea
  • 8.851 de kilometri este lungimea Zidului Chinezesc, cu peste 2.000 mai mult decât s-a crezut
  • 2.000 de euro costă pe site-urile de vânzări on-line volumul „Omagiu lui Nicolae Ceauşescu”, publicat la Editura Politică în 1973
  • 32 de biblioteci din toată lumea sunt partenere în proiectul "Bibliotaca Mondială Digitală", lansat marţi
  • 400.000 de dolari este preţul cerut de tatăl fetiţei care a jucat în filmul de Oscar "Vagabondul milionar", pentru vânzarea fiicei sale
  • 25 din 29, locul României într-un studiu referitor la bunăstarea tinerilor
  • 4,54 miliarde de ani este vârsta aproximativă a Terrei
  • 55% dintre cetăţenii UE cred că discriminarea bazată pe originea etnică este foarte răspândită în ţara lor
  • 814 centimetri este nivelul istoric al apelor Amazonului