Cutremur în Filipine! 7 grade pe scara Richter

cutremur, filipine, tsunami, duterte

Un cutremur puternic a fost simţit joi seară în mai multe zone din Filipine, dar autoritățile au declarat că este seismul a fost prea adânc pentru a provoca daune majore, astfel încât nu a fost emisă nici alerta de tsunami.

Cutremur în Filipine! 7 grade pe scara Richter - Cutremurul a fost localizat la 95,8 kilometri (60 mile) sub mare și la aproximativ 210 kilometri (130 mile) sud-est de Pondaguitan. Informaţiile despre seismul produs în provincia Davao Occidental au fost confirmate de U.S. Geological Survey.

Davao este orașul natal al președintelui Rodrigo Duterte. Unii locuitori au fugit din casele lor în timp ce pământul tremura. Ei au fost cuprinşi de panică, dar nu au existat rapoarte despre avarii majore sau victime.

În timpul mişcării telurice, Duterte se afla în complexul palatului prezidențial din Manila. Cutremurul a fost resimțit în orașele și provinciile din apropiere, conform Institutului filipinez de vulcanologie și seismologie.

Nu există risc de producere al unui tsunami

USGS a declarat că există o probabilitate redusă cu privire la existenţa victimelor şi daunelor materiale. Sistemul de avertizare a tsunamiurilor din SUA a spus că nu există nicio alertă de tsunami.

Cutremurele profunde cauzează în general mai puține daune la suprafața Pământului. Regiunea sudică Davao a fost lovită de cutremure puternice în ultimii ani. Filipine se află de-a lungul „Inelului de Foc” al Pacificului, o zonă foarte activă seismic din Oceanul Pacific.

Aici se produc majoritatea cutremurelor lumii. De asemenea, Filipine este lovită de aproximativ 20 de taifunuri și furtuni tropicale în fiecare an.

În Filipine a fost un cutremur de 7,7 grade

cutremur în Filipine

În 1990, un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade a ucis aproape 2.000 de persoane în nordul Filipinelor.

Cercul de foc al Pacificului este cea mai întinsă și activă zonă vulcanică de pe Terra. Aici sunt grupaţi 62% dintre vulcanii activi existenți în prezent. Practic, peste 350 dintre cei 600 vulcani sunt activi.

Două treimi din acest cerc se află în arcurile insulare din Pacificul de Vest. Restul se află pe țărmurile pacifice ale celor două Americi.

Cercul de Foc al Pacificului reprezintă o suprafață marcată de cutremure și erupții vulcanice care încercuiesc Oceanul Pacific.

Pentru a vă face o idee, imaginaţi-vă că forma zonei de foc seamănă cu o potcoavă de 40.000 de km.

Dintre cele 100 de cutremure de mare magnitudine de la jumătatea secolului al XX-lea, 75 s-au produs în această zonă.

Inelul este întreupt numai de-a lungul coastei vestice a SUA și Canadei, în care se produc rareori cutremure. De-a lungul Centurii de foc au loc deplasări submarine care provoacă tsunami.

sursa: seattletimes.com