Un nou cutremur s-a înregistrat în zona Vrancea, acolo unde, miercuri noaptea, a avut loc o activitate seismică de 3,3 grade pe scara Richter, la o adâncime de 126 de kilometri.
Un cutremur s-a produs pe teritoriul României în noaptea de miercuri spre joi, la ora 03:02. Mișcarea seismică a avut o magnitudine de 3,4 grade pe scara Richter și a fost înregistrată la o adâncime de 126 de kilometri, în zona Vrancea, după cum au informat oficialii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Cutremur de 3,3 grade pe scara Richter, înregistrat miercuri noaptea
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 75km E de Brasov, 88km NE de Ploiesti, 106km S de Bacau, 117km V de Galati, 118km V de Braila, 139km N de Bucuresti, 160km NE de Pitesti, 187km SV de Iasi, 189km E de Sibiu, 203km N de Ruse.
„Cutremurele din România au au loc preponderent în zona seismică Vrancea și sunt în strânsă legătură cu faptul că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. „Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se precizează într-un studiu făcut de cei de la INFP.
Peste 100 de cutremure slabe, în fiecare an, în zona seismică Vrancea
„În medie, în Vrancea se produc cam 4 sau 5 seisme mai importante în fiecare secol (cutremure cu magnitudinea egală sau mai mare de 6,7 grade pe scara Richter), circa 10 seisme de magnitudine 6,0 până la cel mult 6,5-6,6 grade, precum şi peste 100 de cutremure mai slabe, cu magnitudinea mai mare sau egală cu 5,0 pe scara Richter.
Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, au precizat cei de la cutremure.net.