Cutremur bizar în Româna! Alimentează o foarte răspândită teorie a conspirației

Un nou cutremur s-a produs România, dar de această dată într-o zonă cu totul neobișnuită a țării. Ceea ce poate deschide calea pentru noi speculații.

În ziua de 21 Octombrie 2020, la ora 08:55:38 (ora locală a României), s-a produs în Moldova, Vaslui un cutremur ciudat, cu o magnitudine de 3.1 grade pe scara Richter, dar la adâncimea de 7km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km S de Iasi, 47km NE de Bacau, 110km V de Chisinau, 156km N de Galati, 167km V de Tiraspol, 174km N de Braila, 190km NE de Brasov, 201km SE de Chernivtsi, 232km NE de Ploiesti, 254km V de Odessa.

Pentru că nu este o zonă frecvent lovită de cutremure cum ar fi Vrancea, acest seism ne aduce aminte de o perioadă foarte ciudată din anul 2013, când în Galați au avut loc 37 de cutremure în doar o săptămână.

La momentul respectiv au fost lansate mai multe ipoteze despre sursa acestor seisme.

37 de cutremure într-o săptămână

În intervalul 23 - 30 septembrie 2019 la Ga­laţi s-au produs 37 de cutremure, dintre care nouă de peste 2,5 grade pe scara Richeter.

Cel mai puternic dintre aceste cutremure a avut 3,9 grade, a precizat la momentul respectiv directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului Constantin Ionescu.

Goana după petrol a provocat cutremurele?!

Gheorghe Duţu, preşedin­tele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), a spus că nu este nicio legătură între lu­cră­rile petroliere şi seria de cutremure din zona Galaţi, judeţ în care în ultima lună au fost înregistrate nouă seisme, potrivit informaţiilor Institutului Naţional pentru Fizica Pământulul.

Specialiştii au luat în calcul mai mulţi factori, printre care instabilitatea solului, inundaţiile din ultimele săptămâni şi exploatările petroliere din zonă.

Specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului au instalat aparatură în zona localităţilor Slobozia Conachi - Izvoarele pentru a identifica factorii care au ge­nerat aceste cutremure.

„Nu este nicio legătură între lucrările petroliere şi ceea ce s-a întâmplat acolo. Este absurd”, a spus Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM.

Cutremurele au legătură cu exploatările de petrol

Potrivit informaţiilor dispo­nibile pe site-ul ANRM în judeţul Galaţi sunt active licenţe de ex­ploa­tare pentru argilă comună, ni­sip şi pietriş.

Totodată, Petrom are un zăcă­mânt comercial în apropiere de Galaţi, dar nu în vecinătatea comunei Izvoarele.

„Petrom nu are ope­raţiuni în vecinătatea comunei Iz­voarele. Cele mai apropiate operaţiuni se desfăşoară la peste doi kilometri distanţă. Menţionăm că acestea sunt numai operaţiuni convenţionale de producţie, care se derulează cu respectarea legislaţiei şi a standardelor specifice. Aceste activităţi se derulează fără între­rupere de peste 50 de ani“, au spus la vremea aceea reprezentanţii Petrom.