Cutremurul din 1977 și operațiunea ”Cel mai iubit fiu al poporului”. Dezvăluiri din revista Evenimentul Istoric

Astăzi, comemorăm 42 de ani de la cea mai mare catastrofă naturală care a lovit România în istoria ei recentă: Cutremurul din 4 martie 1977. În revista Evenimentul Istoric de luna aceasta, momentul este marcat printr-un amplu articol în care sunt comparate rapoarte ale spionajului străin cu texte din presa vremii, inclusiv telegrame ale singurei agenții de presă românești de la acea dată, Agerpres, care cuprindeau relatări făcute de corespondenții străini veniți la București după consumarea tragediei.

Din această comparație rezultă multe elemente interesante despre felul cum Nicolae Ceaușescu a devenit ”cel mai iubit fiu al poporului”, despre cum lucra propaganda comunistă și cât de mult credeau românii în capcanele întinse de aceasta.

Pe 4 martie 1977, în cele 55 de secunde în care pământul s-a cutremurat, România a fost lovită crunt. Poveștile celor dispăruți în acele momente încă ne marchează. E de ajuns să ne amintim de pierderea marelui actor Toma Caragiu, al cărui trup a fost găsit abia pe 10 martie 1977, în ruinele blocului Capitol, din centrul Capitalei. El și legenda divertismentului de televiziune, regizorul Alexandru Bocăneț, au fugit din casa lui Caragiu când a început cutremurul și au fost zdrobiți când s-a prăbușit scara clădirii.

În cel mai recent număr al Evenimentului Istoric mai găsiți primele pagini din Jurnalul generalului Iulian Vlad, povestea celor cinci ingineri români pregătți să devină cosmonauți și multe alte file de istorii interesante.