Curtea Penală Internațională (CPI) vrea să-i aresteze pe Netanyahu și Galant

Benjamin Netanyahu / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Curtea Penală Internațională (CPI), la cererea procurorului Karim Ahmad Khan, a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, pe care îi acuză de presupuse crime de război comise în timpul războiului antiterorist din din Gaza, declanșat după masacrul din 7 octombrie 2023.

Procurorul CPI îi acuză pe Netanyahu și Gallant de „crime de război”

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și fostul ministru al Apărării din Israel, Yoav Gallant, sunt acuzați de Karim Ahmad Khan, de crime de război în Fâșia Gaza.

Este pentru prima dată când CPI emite astfel de mandate împotriva liderilor unei țări democratice.

Karim Ahmad Khan, demascat. Curtea Penală Internațională preia lupta Hamas contra Israelului

Cei trei judecători ai Camerei preliminare I a CPI emit mandatele în unanimitate pentru acuzațiile de crime împotriva umanității și crime de război despre care procurorul Curții, Ahmad Karim Khan, pretinde că au fost comise în timpul urmăririi penale a războiului actual împotriva teroriștilor palestinieni din Hamas din Gaza.

Atât Netanyahu, cât și Gallant vor fi responsabili pentru arestare dacă călătoresc în oricare dintre cele peste 120 de țări care sunt părți la CPI.

CPI, mandate pentru liderii teroriști morți

CPI a emis, de asemenea, mandate pentru mai mulți lideri ai grupării teroriste palestiniene Hamas cu privire la masacrul din 7 octombrie 2023, care a declanșat războiul.

Decizia îl transformă pe premierul singurei țări democratice din Orientul Mijlociu, Benjamin Netanyahu, în suspect căutat la nivel internațional și este probabil să-l izoleze și să complice suplimentsar eforturile de a negocia o încetare a focului.

Dar implicațiile practice ale unei astfel de decizii ar putea fi limitate, întrucât Israelul și aliatul său principal, Statele Unite ale Americii, nu sunt membri ai curții, iar mulți dintre oficialii grupării teroriste Hamas au fost uciși ulterior în conflict.

ICC susține că nu era necesară acceptarea de către Israel a jurisdicției curții.

Ce este CPI și cine este procurorul Karim Ahmad Khan

Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Ahmad Khan, este un jurist britanic cu origini pakistaneze, de religie islamică. El a lucrat anterior ca asistent al secretarului general al ONU, politicianul portughez de extremă stânga Antonio Guterres, ale cărui poziții anti-Israel și pro-teroriști nu mai sunt un secret pentru nimeni.

Decizia Curții de a urmări în justiție autoritățile israeliene a fost întâmpinată cu furie de către Israel și SUA. „Țintiți Israelul și vă vom ținti pe voi. Dacă veți merge mai departe cu măsurile indicate în raport, vom trece la încetarea întregului sprijin american pentru CPI, vă vom sancționa angajații și asociații și vă vom interzice accesul dumneavoastră și al familiilor dumneavoastră pe teritoriul Statelor Unite”, au scris câțiva senatori ai SUA.

Totodată, Joe Biden, a ținut să clasifice aceste acuzații ca fiind „scandaloase”. „Permiteți-mi să fiu clar, respingem cererea CPI de emitere a unor mandate de arestare împotriva liderilor israelieni", a declarat Biden după anunțul făcut de procurorul CPI.