Obezitatea severă poate fi considerată ca fiind handicap la locul de muncă şi poate fi invocată în cazul unui tratament considerat discriminator, conform Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Curtea a fost sesizată de justiţia daneză în cazul unui asistent maternal care a fost concediat pentru că a fost considerat obez. El avea o greutate de peste 160 de kg şi un indice al masei corporale (IMC) de 54. Angajatul a cerut, astfel, în instanţă daune municipalităţii pentru care lucra, deoarece a considerat că a fost victima unei discriminări ilegale, conform AFP, citată de Agerpres.
Curtea daneză a întrebat Curtea de Justiţie a UE dacă dreptul european interzice discriminările fondate pe obezitate şi dacă aceasta poate fi considerată un handicap.
Dreptul european nu include o interdicţie privind discriminarea pe baza obezităţii. În schimb, sunt interzise în mod specific discriminările bazate pe handicap.
Conform Curţii de Justiţie a UE, "obezitatea poate avea semnificaţia de handicap dacă, în anumite circumstanţe, starea de obezitate a angajatului implică o limitare de natură să împiedice participarea deplină şi efectivă a acestuia la viaţa profesională pe bază de egalitate cu ceilalţi angajaţi şi dacă această limitare este de lungă durată".
Curtea notează că situaţia este valabilă atunci când obezitatea angajatului determină o mobilitate redusă sau apariţia de patologii care îl împiedică să-şi realizeze activitatea profesională sau provoacă disconfort în exercitarea activităţii profesionale.
Curtea de Justiţie a UE a retrimis jurisdicţiei daneze acest caz pentru a determina dacă obezitatea angajatului care a depus plângerea corespunde definiţiei de "handicap".