"În contextul riscurilor de a fi persecutat în ţara de origine din cauza opiniilor politice", Curtea de Apel din Belgrad a confirmat decizia Înaltei Curţi de Justiţie din Belgrad de a nu accepta extrăarea fostului eputat Sebastian Ghiţă. Magistraţii au ţinut cont de faptul că Sebastian Ghiţă este eligibil pentru obţinerea azilului în Serbia, informează publicaţia Danas şi site-ul Insajder.net. Potrivit deciziei Curţii de Apel, Înalta Curte de Justiţie a ajuns la "concluzia adecvată" că situaţia lui Sebastian Ghiţă "s-ar înrăutăţi" dacă ar fi extrădat în România.

Înalta Curte de Justiţie din Belgrad a respins, în iulie, cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiţă şi a stabilit că este eligibil pentru obţinerea azilului. Prin această hotărâre, Înalta Curte de Justiţie din Belgrad a acceptat faptul că, în luna iunie, prin decizia Direcţiei pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, Sebastian Ghiţă a devenit eligibil pentru azil în Serbia, "din cauza acţiunilor de persecutare la care a fost supus în ţara de origine ca reacţie la exprimarea opiniilor politice", se arataă într-un comunicat al agenţiei Tanjug, citată de publicaţia Kurir.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când îşi lua tălpăşiţa de la un eveniment organizat de SRI. Calitatea lui Ghiţă la evenimentul cu pricina a fost aceea de membru al Comisiei parlamentare de control. A fost momentul în care poliţiştii care îl filau, la solicitarea procurorilor, l-au pierdut din “aţe”. Potrivit unor surse, Ghiţă conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina lui Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că poliţiştii au crezut că doarme.

Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017. Reţinerea sa a fost făcută la ora 23.45, pe o stradă din Belgrad, în compania fostului politician aflându-se şi fratele său. La legitimare, Ghiţă a prezentat un act de identitate şi un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat poliţiştilor actele reale.

Documentaţia în acest caz a fost trimisă deja Curţii de Apel din Belgrad care, după audierea procurorului şi a avocatului lui Sebastian Ghiţă, poate confirma, revoca sau anula decizia.

Decizia definitivă privind extrădarea va fi transmisă Ministerului sârb de Interne, care o va comunica României. Finele lunii mai 2017 a adus şi eliberarea lui Ghiuţă, în Serbia, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul.