Curtea Constituţională i-a anulat parţial imunitatea lui Berlusconi

Curtea Constituţională i-a anulat parţial imunitatea lui Berlusconi

Curtea Constituţională de la Roma a amendat ieri o lege a imunităţii adoptate anul trecut de guvernul lui Silvio Berlusconi, menită, potrivit criticilor, să îl protejeze chiar pe premierul italian de procesele în care acesta este acuzat de corupţie.

Instanţa a decis că imunitatea nu se va aplica automat şi că judecătorii vor decide de la caz la caz dacă premierul sau un membru al guvernului pot fi judecaţi. Berlusconi e acuzat în două procese, suspendate în baza legii.

Potrivit agenţiei italiene de ştiri Ansa, Curtea a decis că premierul nu poate invoca aşa-numitul "impediment legitim" stabilit prin lege, care le permite înalţilor funcţionari ai guvernului să nu fie judecaţi în timpul mandatului. Decizia în acest sens va rămâne la latitudinea judecătorilor.

"Curtea Constituţională a complicat lucrurile", a declarat ieri un deputat al Partidului Poporul Libertăţii, al premierului Berlusconi. "A lăsat la evaluarea subiectivă a judecătorilor fapte care ar fi trebui să fie clarificate în mod obiectiv", a spus Osvaldo Napoli. Berlusconi a declarat, la rândul său, că decizia Curţii este "de tot râsul", notează BBC.

În luptă cu judecătorii

Două procese aflate în derulare îl aşteaptă pe Berlusconi. În primul dintre acestea premierul este acuzat că l-a mituit pe fostul său avocat, britanicul David Mills, pentru a-l determina să mintă sub jurământ, cu scopul de a-l proteja pe Berlusconi într-un alt proces. Premierul este de asemenea acuzat, într-un alt proces, de evaziune fiscală. Amendarea legii imunităţii permite judecătorilor din cele două cazuri să ia o decizie privind reluarea proceselor.

Pentru Berlusconi, lupta cu justiţia este, de fapt, una cu "judecătorii roşii". În 2009, el a apreciat că este "cel mai persecutat om din întreaga lume" şi a subliniat că este urmărit în 106 anchete. Actuala lege a imunităţii este a treia încercare a premierului de a evita legea.

Alte două legi cu acelaşi scop, adoptate în 2004 şi 2009, au fost respinse de Curtea Constituţională, care a amintit la momentele respective că toţi cetăţenii trebuie să fie egali în faţa legii.

Ne puteți urmări și pe Google News