Evenimentul Zilei > International > Curtea Constituţională de la Chişinău a validat alegerea preşedintelui Nicolae Timofti
Curtea Constituţională de la Chişinău a validat alegerea preşedintelui Nicolae Timofti

Curtea Constituţională de la Chişinău a validat alegerea preşedintelui Nicolae Timofti

Curtea Constituţională de la Chişinău a recunoscut astăzi constituţionalitatea alegerilor prin care judecătorul Nicolae Timofti a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Prin aceeaşi hotărâre, instanţa a respins contestaţia depusă de opoziţia comunistă, care a acuzat încălcări de procedură în timpul votului, dar şi anticonstituţionalitatea alegerilor.

Până la sfârşitul săptămânii, Nicolae Timofti ar urma să depună jurământul, iar din acea dată va intra în vigoare mandatul său de patru ani.

Nicolae Timofti (63 de ani), preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a fost ales vineri cu 62 de voturi (din 61 minim necesare) ale deputaţilor necomunişti de la Chişinău în funcţia de şef al statului, după o perioadă de doi ani şi jumătate în care Republica Moldova nu a avut preşedinte. El a fost propus de Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare.

Deşi Republica Moldova este ţară parlamentară, preşedintele are împuterniciri destul de mari, precum cea de a numi candidatul la funcţia de prim-ministru, de a promulga legi, de a încheia tratate internaţionale şi este comandant suprem al forţelor armate.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News