Cursuri de afaceri pentru tinerele de la ţară

Femeile din mediul rural au acum şansa de a deveni manageri de succes pentru propriile afaceri, printr-un proiect derulat cu fonduri europene în 20 de judeţe ale ţării.

"Femeia trebuie să stea la cratiţă! Aşa spune "gura satului", care, de acum, riscă să fie redusă la tăcere pentru totdeauna, cu ajutorul unui proiect finanţat din fonduri europene şi intitulat sugestiv: "Un viitor mai bun pentru femei". Concret, peste 4.000 de femei din toată ţara vor afla despre oportunităţile de afaceri pe care le au în zona în care locuiesc.

Astfel, pe de o parte, vor fi create 200 de grupuri comunitare mixte pentru egalitatea de şanse, iar, pe de altă parte, 700 de femei vor avea posibilitatea să-şi dezvolte aptitudinile pentru deschiderea unor proiecte comunitare sau pentru mici afaceri. Toate acestea pentru a ajuta tinerele cu potenţial din mediul rural care, până acum, nu făceau decât să îngroaşe rândurile femeilor fără loc de muncă în statisticile naţionale.

În aceste zile, femeile se pot înscrie la cursurile gratuite organizate în 20 de judeţe din ţară (printre care Botoşani, Alba, Neamţ sau Suceava), având ca temă antreprenoriatul, managementul de proiect sau antreprenoriatul fe minin. Cu alte cuvinte, doamnele vor învăţa cum să iniţieze şi să dezvolte o afacere ori un proiect comunitar, vor primi asistenţă specializată şi vor putea face chiar şi vizite de studiu în Spania.

  • Persoanele interesate pot afla mai multe de pe site-ul www.invatapentrutine.depro.ro.

Prea puţine femei în antreprenoriat

Potrivit ultimelor date, furnizate de Institutul Naţional de Statistică în 2005, persoanele casnice din mediul rural reprezintă mai mult de jumătate din totalul celor fără un loc de muncă şi sunt exclusiv femei. Şi, dacă aceste cifre n-ar fi de ajuns, atunci când vine vorba despre afaceri la ţară, statisticile arată că mai puţin de 15% dintre IMM-uri îşi desfăşurau activitatea în acest spaţiu şi doar 13% din totalul afacerilor "operau" în sectorul non-agricol.

În plus, în ceea ce priveşte numărul femeilor care au dezvoltat afaceri, statisticile din 2007 demonstrau că doar 33 la sută din totalul persoanelor fizice autorizate şi doar 30 la sută dintre manageri erau de sex feminin.

Programul care vrea "să spargă" acum aceste bariere este iniţiat de compania de consultanţă Depro Inovaţie, în parteneriat cu Fondul Român de Dezvoltare Socială, Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România şi Asociaţia Amfar Galitia.

"Fără îndoială că dezvoltarea antreprenoriatului feminin reprezintă o soluţie reală la dezechilibrele existente pe piaţa mun cii. Cu toate acestea, în prezent, nu există diagnoze aprofundate la nivelul mediului rural sau al oraşelor mici asupra acestui aspect", au arătat oficialii companiei de consultanţă Depro Inovaţie, iniţiatorii proiectului.

Potrivit acestora, scopul proiectului este de a răspunde nevoilor specifice femeilor de la sate prin crearea de noi locuri de muncă şi dezvoltarea de servicii comunitare, care să răspundă nevoilor sociale locale; prin schimbarea mentalităţilor cu privire la rolul femeilor în comunităţile tradiţionale; prin crearea unor structuri asociative care să sprijine implicarea în proiecte comunitare a femeilor din comunităţile dezavantajate şi prin facilitarea participării acestora pe piaţa muncii.

ALT PROIECT EUROPEAN

Cursuri gratuite de coafură şi croitorie

Alte 500 de femei din mediul rural vor putea participa, chiar în satele unde locuiesc, la cursuri gratuite de calificare în cele mai căutate domenii de pe piaţa mun cii, apropiate de a bili tăţile lor. Asta, tot în baza unui proiect cofinanţat din fonduri europene, în valoare de 17 milioane de lei şi intitulat "Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare a femeilor din mediul rural".

Proiectul îşi propune ca, în trei ani, cel puţin 100 dintre gospodine să reuşească să treacă de la statutul de casnică la cel de angajată. Concret, femeile pot lua cursuri de manichiură, coafură, croitorie, aranjamente florale sau în orice alt domeniu, începând din această toamnă, fără să fie nevoite să facă naveta sau să plătească.

Cursurile pot dura chiar şi şase luni, potrivit organizatorilor, şi vor fi susţinute în centrele de suport deschise în mai multe sate. Acolo, femeile vor primi şi consiliere privind domeniile şi meseriile cele mai căutate în zona în care locuiesc.

Agricultura, meserie de bază

Proiectul pleacă de la o realitate evidenţiată de cele mai recente studii, care se arată îngrijorătoare în context european: aproape jumătate dintre persoanele din mediul rural, majoritatea femei, nu sunt angajate.

În prezent, România are o rată de ocupare a populaţiei apte de muncă de 59,2%, în condiţiile în care cerinţa la nivel european este ca rata să ajungă la 70%. Unul dintre motive: 85% dintre români consideră că bărbatul trebuie să aducă bani, iar femeia trebuie să se ocupe de casă şi de familie. Ca atare, programul îşi propune să combată şi stereotipurile, printr-o campanie de informare.

"Încercăm să luptăm cumva şi cu mentalităţile, pentru ca femeile să acceadă mai uşor la un loc de muncă. Cursurile de calificare şi recalificare sunt gratuite şi adaptate la nevoile locale. De exemplu, în satele din nord-estul ţării, acolo unde industria stă prost în general, se mai caută oameni doar în domeniul serviciilor, aşa că le putem pregăti pentru a fi îngrijitoare la domiciliu", a explicat Cristina Cazacu Chinole, managerul proiectului. "Încercăm să luptăm cumva şi cu mentalităţile, pentru ca femeile să acceadă mai uşor la un loc de muncă. Iar cursurile sunt gratuite şi adaptate la nevoile locale." CRISTINA CAZACU CHINOLE, manager de proiect