Deprecierea continuă a leului faţă de moneda europeană ar putea constitui bomboana de pe coliva pieţei imobiliare, aflată deja într-o perioadă delicată.
Agenţii imobiliari şi dezvoltatorii recunosc faptul că vânzările merg mai slab ca niciodată, dar speră că, sătui de aşteptare, clienţii vor accepta să plătească sumele cerute de vânzători. Marii investitori continuă să lanseze proiecte noi, în timp ce agenţiile mici trăiesc de pe urma închirierilor. O parte din proiectele noi aflate deja în lucru ar putea să-şi schimbe însă dezvoltatorul, iar cele finalizate şi care nu şi-au găsit cumpărători ar putea fi destinate închirierii.
Chiar dacă cel mai mult îi sperie noile norme de creditare din sectorul bancar, jucătorii pieţei imobiliare spun că, din cauza devalorizării leului, chiar şi cei care voiau să-şi cumpere o locuinţă vor fi nevoiţi să-şi recalculeze bugetele.
„Cei care au banii în lei se vor orienta spre locuinţe mai ieftine. Dacă euro ajunge la 5 lei, atunci chiar vom avea o problemă“, e de părere Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor Imobiliare. Apartamentele noi se vând, deja, din ce în ce mai greu. „În fiecare an există, în această perioadă, o fluctuaţie a cursului, pe care o suportă clientul. Acum este o situaţie cu atât mai dificilă cu cât cumpărătorii sunt în aşteptare de câteva luni“, spune Rodica Ceachiris, director de vânzări la complexul din estul Capitalei, Romfelt Plaza. Mai mult, reprezentanţii antreprenorilor susţin că, în perioada următoare, preţurile la materialele de construcţii vor creşte cu siguranţă din cauza deprecierii leului. La rândul lor, analiştii afirmă că dezvoltatorii care au crezut că pot da lovitura şi au făcut credite mari pe perioade scurte pot ajunge uşor în pragul falimentului.