Cursa înarmărilor se accelerează! Rușii le pregătesc americanilor o "surpriză" invizibilă!

Rusia a început construcția primului bombardier strategic invizibil. Avionul care poartă numele Tupolev PAK DA este mai cunoscut, însă, sub denumirile „Produs 80” sau „Curier”.

Surse din cadrul  complexului militar-industrial rus au declarat pentru TASS că proiectarea a fost finalizată, iar fabricarea corpului aeronavei a fost încredițată Corporației Unite de Aviație (Объединённая авиастроительная корпорация), scrie Peter Suciu într-un  articol publicat pe nationalinterest.org. Alte surse au declarat Agenției TASS că fabricarea cabinei avionului este deja în curs, iar  ansamblul final ar trebui să fie gata anul viitor.

Proiectantul noului bombardier strategic invizibil, Biroul de Design Tupolev, a refuzat să facă orice comentariu despre construcția Tupolev PAK DA. Nici mass-media occidentală  nu a putut prezenta mai multe detalii. Primele declarații oficiale pe această temă datează din decembrie anul trecut.

Atunci, ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexey Krivoruchko, a declarat ziarului Steaua Roșie (Красная звезда) că proiectul avionului a fost aprobat și că Biroul de proiectare Tupolev a început dezvoltarea proiectuluii  și a fabricarea de piese și elemente.pentru  teste. Tot Krivoruchko este cel care a anunțat. în februarie 2020, că primul motor pentru avion va fi testat  în acest an.

Analiștii militari cred că Tupolev PAK DA e inspirat de aeronava Northrop B-2 Spirit a Forțelor Aeriene din Statele Unite care are o anvergură a aripilor de 52 de metri. Bombardierul rusesc va utiliza  tehnologii și materiale care reduc posibilitatea de a fi detectat de  sistemele radar. Chiar dacă Tupolev PAK DA va dezvolta o viteză subsonică, armamentul de la bord va fi extrem de sofisticat: rachete hipersonice, rachete de croazieră și  bombe de precizie.

Tupolev PAK DA este primul bombardier rus care  nu are legătură cu tradiția designului sovietic, chiar dacă eforturile de a dezvolta acest concept datează încă din anii 90. Experții americani susțin, însă, că noul bombardier al rușilor nu va marca vreo revoluție în indistria aviatică, pentru că performanțele sale sunt asemănătoare cu cele ale Northrop B-2 Spirit, bombardierul american conceput spre sfârșitul Războiului Rece.

Interesul pe care cele mai puternice armate din lume îl acordă în zilele noastre bombardierelor strategice este o dovadă a faptului că Statele Unite, China și Rusia s-au angrenat într-o cursă a înarmărilor fără precedent. Nu este,  însă, singurul element care atestă această competiția acerbă. Astfel, dacă americanii încearcă să recupereze întârzierile în ceea ce privește tehnologia rachetelor hipersonice, rușii se concentrează pe proiecte majore în domeniul aviației militare.

Kremlinul a solicitat, de altfel,  Biroului de proiectare Tupolev să înceapă dezvoltarea și producerea a nu mai puțin de  trei prototipuri aeriene, care ar trebui să intre în faza testelor inițiale de zbor până țn toamna anului 2025. În urma testării și în funcție de resursele financiare, armata rusă ar putea începe producția noilor aeronave în 2028.