Anunţul a stârnit îngrijorarea administraţiei de la New Delhi, la scurt timp după ce guvernul indian a anunţat că îşi va majora cheltuielile militare pentru a asigura o secuyritate sporită la graniţa cu China, dar şi pentru a-i contrabalansa influenţa tot mai puternică în regiune.

India va aloca aproape 80 de miliarde de euro în următorii cinci ani pentru pentru a-şi consolida securitatea la graniţa cu Pakistan şi China. Statul indian este deja principalul importator de armament din lume, revista americană Foreign Policy descriind eforturile de înarmare ale guvernului de la New Delhi drept "una dintre poveştile ascunse alea anului 2011".

Fostul şef al serviciilor secrete indiene, Vikram Sood, s-a declarat surprins de oferta făcută de guvernul din Seychelles de a oferi unul din porturile sale armatei chineze, date fiind relaţiile strânse pe care statul insular le are cu India.
Politica „șiragului de perle”

Sood a recunoscut însă că bugetul tot mai mare alocat de India înzestrării militare vine în replică la expansiunea militară a Chinei, în special în regiunile de la graniţa cu India, de exemplu Tibet. "Este un exerciţiu continuu în replică la ceea ce fac chinezii în Tibet de câţiva ani. Prezenţa Chinei în Seychelles va îngrijora tot mai mult India, chiar dacă acum minimalizează efectele. Va avea implicaţii pe termen lung nu doar pentru India, ci pentru întreaga lume", a mai subliniat fostul oficial indian, citat de cotidianul Daily Telegraph.

Presa de stat chineză a relatat că regimul de la Beijing nu a făcut altceva decât să răspundă unei oferte făcute de administraţia din Seychelles ministrului chinez al apărării Liang Guanglie de "a instala o bază militară".

"Seychelles şi-a exprimat astfel aprecierea pentru eforturile Chinei de a asigura o navigaţie liberă şi sigură în Oceanul Indian, dar şi pentru sprijinul în general oferit de China arhipelagului", a scris ziarul China Daily.

China intenţionează să deschisă baze similare şi în Sri Lanka, Bangladesh sau Myanmar, o politică sugestiv denumită "şirag de perle" şi mentiă să sufoce India din punct de vedere militar.