CURS: 7 din 10 români vor taxe mai mari pentru cei care câştigă mai mult

CURS: 7 din 10 români vor taxe mai mari pentru cei care câştigă mai mult

71% dintre români sunt de acord cu schimbarea cotei unice, susţinând că aceia care câştigă mai mult ar trebui să plătească impozite mai mari, relevă un sondaj CURS, realizat în luna martie. 25% dintre respondenţi optează pentru menţinerea actualului sistem, iar 4% nu răspund.

Totodată, majoritatea celor chestionaţi  nu sunt de acord cu introducerea unor impozite suplimentare pentru hipermarketuri (56%), companii petroliere (54%), companii de telecomunicaţii (55%) sau bănci comerciale (51%). De asemenea, potrivit studiului, 81% dintre români nu cred că introducerea coplăţii va duce la o creştere a calităţii serviciilor medicale, doar 15% manifestându-şi optimismul în acest sens. Împotriva privatizării companiilor naţionale În contextul încheierii unui nou acord cu FMI, 64% dintre români se declară împotriva privatizării unor companii naţionale precum CEC, Transgaz, Romgaz, Poşta Română, Eximbank sau Tarom. 21% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu privatizarea, iar 15% nu răspund sau nu ştiu. Românii cred că vom ieşi din criză cel mai devreme peste trei ani 88% dintre români cred că direcţia în care merge ţara este una greşită, iar 75% susţin că veniturile le-au fost afectate de criza economică în foarte mare şi mare măsură. De asemenea, 77% dintre cei chestionaţi nu cred că actualul guvern va reuşi să scoată ţara din criză, iar 67% spun că România va ieşi din criză peste trei ani sau mai mult. 24% dintre români spun, totodată că guvernul ar trebui să acţioneze în direcţia creării locurilor de muncă/ combaterii şomajului, 20% susţin acordarea de ajutor agricultorilor, 10% susţin nevoia combaterii corupţiei, 8% pledează pentru creşterea pensiilor, iar 7% pentru mărirea salariilor. Reducerea taxelor şi accesarea fondurilor europene sunt văzute ca măsuri imediate de doar 4%, respectiv 3% dintre români.

  • Studiul a fost realizat de CURS, în perioada 10-28 martie 2011, pe un eşantion de 1.104 repondenţi cu vârste de 18 ani şi peste şi are o marjă de eroare de +/-2.95% la un nivel de încredere de 95%.