Deşi în luna aprilie moneda naţională s-a întărit, guvernul e pesimist pentru restul anului.
Vin vremuri grele pentru moneda naţională. Guvernul a modificat cursul valutar pe care se bazează pe parcursul acestui an de la 4 lei/ euro la 4,3 lei/euro, a anunţat Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor publice, ieri, într-o conferinţă de presă. De obicei, autorităţile au în vedere la construcţia bugetară variantele optimiste. În perioada ianuarie-martie, cursul mediu a fost de 4,2662 lei/euro. Doar în cinci zile din acest an euro a fost cotat la valori mai mari de 4,3 lei.
Prin modificarea cadrului economic, guvernul îşi ia măsuri de precauţie, în condiţiile în care prognozează că economia României va intra într-o recesiune de -4%. Un alt indicator modificat odată cu rectificarea bugetară este inflaţia. Dacă la început bugetul s-a bazat pe o inflaţie de 5%, sâmbătă, estimarea a fost modificată la 5,8%. Aceasta înseamnă că, şi în acest an, vom fi departe de a respecta ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale de maximum 4,5%. Referitor la impozitul forfetar, Pogea a precizat că acesta este una dintre consecinţele discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.
„A trebuit să alegem între a majora taxa pe valoarea adăugată sau cota unică, situaţie în care ar fi fost afectaţi toţi contribuabilii, sau să luăm nişte măsuri şi să păstrăm acelaşi nivel al principalelor taxe. Am preferat condiţia mai soft”, a adăugat ministrul. Ordonanţa de urgenţă care conţine rectificarea bugetară şi modificările fiscale va fi contestată de liberalii din parlament. Potrivit lui Crin Antonescu, PNL va iniţia o moţiune de cenzură, considerând impozitul forfetar „un genocid fiscal”. OPINII Riscurile adoptării euro în grabă
Adoptarea monedei euro înainte de eliminarea dezechilibrelor economice ar crea probleme serioase în viitor, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, citat de Mediafax. El a mai spus că o abatere de la calendar trebuie pregătită atent, întrucât ar putea fi percepută negativ pe plan internaţional. Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, a subliniat recent că intrarea în zona euro este necesară. „Nu putem lăsa acest proces la aprecierea unora şi altora, unii dintre ei având interese clare ca România să nu intre în această zonă prea curând”, a spus el.