Curiozități în lumea naturală. O zebră foarte rară, fotografiată într-un parc natural

O zebră foarte rară, fără dungi, a fost fotografiată într-un parc natural din Namibia.

Un exemplar foarte rar de zebră a fost întâlnit, într-o rezervație din Namibia. Este vorba despre o zebră fără dungi, din care există foarte puține exemplare în lume. Lipsa dungilor are legătură cu o tulburare de pigmentare.

O zebră fără dungi a fost fotografiată în Parcul Național Etosha din Namibia Africa. Specialiștii susțin că lipsa dungilor se datorează unei tulburări de pigmentare.

Astfel, dungile întunecare se suprapun peste cele albe și, astfel, apare acest efect. În ciuda acestor diferențe, zebrele fără dungi sunt acceptate de celelalte animale din turmă. Spre deosebire de alte specii, zebrele nu discriminează exemplarele care arată altfel decât majoritatea, nu le izolează și nici nu le alungă.

Experimentul pus la cale de cercetători

Potrivit unor cercetări recente, zebrele se bazează foarte mult pe aspectul lor pentru a îndepărta insectele dăunătoare. Dungile alternative, negre și albe acționează ca un camuflaj și creează o iluzie optică, care face ca insectele să ocolească zebrele.

Ca să ajungă la această concluzie, oamenii de ştiinţă americani, împreună cu o echipă din Marea Britanie, au făcut mai multe experimente cu cai. Aceștia au fost acoperiți cu o pânză care imită dungile alternative, alb și negru ale zebrelor și au fost puși sub observație.

Dungile acționează ca un camuflaj împotriva insectelor dăunătoare

Astfel, dacă de la distanţă insectele își observă foarte bine țintele, pe măsură ce se apropie, vederea acestora devine mai slabă, iar dungile le derutează şi mai mult. Totul le apare în ceaţă şi, de foarte multe ori, fie se ciocnesc de animale, fie ratează aterizarea. Zebrele evită, astfel, înțepăturile periculoase și, implicit, infecţii foarte grave pe care le pot transmite, de exemplu, muştele africane. Ele sunt mai protejate decât restul animalelor care nu posedă un astfel de camuflaj.

Un exemplu concludent, în acest caz, sunt caii, rudele mai îndepărtate ale zebrelor, care se folosesc de coadă pentru a alunga insectele.