Curiozități despre murături. Zece lucruri pe care nu le știai

murături / sursa foto: dreamstime.com

Curiozități despre cel mai banal lucru care poate fi pe masa oricărui român în sezonul rece și nu numai. Făcute în saramură sau în oțet, murăturile par să nu mai abibă niciun secret în fața noastră. Și totuși...

Curiozități despre murături

Am găsit și vă împărtășim zece lucruri mai puțin știute despre murăturile noastre delicioase.

1. Se poate spune că murăturile sunt pe Pământ de când a apărut omul. Ele sunt menționate în Biblie, apar și în operele lui Shakespeare și se crede că au început să fie consumate pentru prima oară în Mesopotamia, prin anul 2400 I. Hr.

2. De-a lungul timpului, despre murături s-a crezut că ar avea tot felul de efecte, care mai de care mai miraculoase. De exemplu, Cleopatra mânca multe murături, pentru că ea credea că acestea îi dau frumusețea.

3. În SUA, castraveții murați sunt atât de iubiți și folosiți încât 40% din producția anuală de castraveți e pusă la murat.

În SUA, murăturile sunt ținute afară, fără capac

4. Tot în SUA majoritatea fabricilor de murături obișnuiesc să-și țină butoaiele în aer liber, fără capac. Chiar dacă acest lucru înseamnă că murăturile sunt expuse insectelor și excrementelor de păsari, acest proces este folosit pentru că razele soarelui împiedică formarea mucegaiurilor în saramură.

5. George Washington a avut o colecție de peste 400 de tipuri de murături.

6. Alte celebrități care și-au declarat public dragostea pentru murături: Regina Elizabeta I, Thomas Jefferson, John Adams, Ed Koch sau Elvis Presley, care prefera murăturile pane.

murături / sursa foto: dreamstime.com

7. Murăturile erau folosite și pentru a salva viața marinarilor. De exemplu, Cristopher Columb și Amerigo Vespucci foloseau murăturile pentru a preveni apariția scorbutului (carenta de vitamina C, care putea duce la afecțiuni grave ale sănătății) în rândul echipajului.

Zeama de la murături, remediu împotriva mahmurelii

8. Zeama de la murături este cel mai bun leac împotriva mahmurelii. De ce? Pentru că este bogată în minerale, săruri și antioxidanti care ajută la refecerea electroliților importanți pentru buna funcționare a sistemului nervos.

9. În insulele Pacificului baștinașii murează legumele în gropi din pământ, tapetate cu frunze de banan, folosindu-le ca și rezerve în caz de furtună. Aici murăturile sunt atât de valoroase încât fac parte din procesul de curtare al femeii, acestea arătând dacă bărbatul este în stare să aducă mâncare în casă.

10. Murăturile aduc beneficii și în ceea ce privește prevenirea diabetului. Ele stimulează producția de insulină și echilibrează nivelul glicemiei. De asemenea, ajută după efortul fizic și împiedică apariția crampelor musculare, datorită cantității mari de potasiu pe care o conțin, conform smilefm.ro.