Sute de timişoreni au reclamat compania de furnizare a energiei electrice că le distruge aparatele de uz casnic, prin variaţiile de tensiune.
Zeci de întreruperi de curent, care durează de la câteva zeci de secunde la câteva minute, au loc zilnic la Timişoara. Deşi nu sunt prelungite, ele sunt suficiente însă pentru a defecta televizoare, frigidere, computere şi alte aparate electrocasnice. Sute de persoane din zona Lidia rămân sistematic fără curent sau au parte de o tensiune mult prea mică pentru a le pune aparatele electrice în funcţiune. Mai mult, lunar, au loc avarii semnificative, care lasă cartiere întregi fără energie electrică. Potrivit reprezentanţilor OPC, sute de bănăţeni au depus astfel de reclamaţii anul trecut, iar în primele luni din 2008 numărul sesizărilor trece de 60. Plângeri privind pagube de peste 100.000 de euro „În intervalul 16-23 iunie, zilnic s-a oprit curentul în repetate rânduri preţ de câteva minute, de ajuns să-mi dea peste cap aparatura electrocasnică de 7.000 de euro. Dau Enel în judecată pentru a-i obliga să asigure o reţea stradală corespunzătoare, astfel încât să nu mai existe întreruperile acestea“, a declarat avocatul Răzvan Covaci, care a făcut luna trecută opt reclamaţii către Enel şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Timiş.
Mahle, firmă americană ce produce componente de motoare, dă în judecată Enel pentru a-şi recupera pagube de aproape 100.000 de euro. „Acţionăm în judecată Enel pentru a recupera pagubele pe care ni le-a produs prin întreruperile de curent. Ni s-au defectat liniile de producţie, iar valoarea reparaţiilor în acest an trece de 30.000 de euro. De fiecare dată când se ia curentul avem nevoie de cel puţin o oră pentru ca utilajele să-şi refacă setările si să intre în fluxul tehnologic. Numai în trei zile de întreruperi, în 12, 13 şi 16 iunie am avut o pagubă de peste 30.000 de euro, din cauza producţiei întrerupte“, ne-a declarat Cătălin Tischer, director general Mahle România. Cătălin Tischer, director general Mahle România: "Ni s-au defectat liniile de producţie. (…) De fiecare dată când se ia curentul, avem nevoie de cel puţin o oră pentru ca utilajele să-şi refacă setările şi să intre în fluxul tehnologic." Privatizare cu cântec
În 2004, statul român a vândut către Enel, pe un preţ modic de 112 milioane de euro, 51% din pachetul majoritar de acţiuni al filialei de furnizare a energiei electrice Banat SA, operator pentru patru judeţe: Timiş, Caraş, Arad şi Hunedoara. Prin prisma politicii de acumulare de capital şi deşi cunoşteau faptul că sistemul energetic preluat e unul învechit şi aveau clauze în contractul de cumpărare pentru redresarea acestuia, italienii nu au prezăvut niciun leu pentru investiţii în retehnologizare în perioada 2005- 2007. La finalul fiecărui an a raportat însă profituri de zeci de milioane de euro.
Cunoscătorii sistemului susţin că întreruperile şi căderile de tensiune sunt cauzate de starea precară a reţelelor de distribuţie. Surse din interiorul companiei spun că retehnologizările operate au fost făcute cu utilaje second-hand, aduse din străinătate şi că există neconcordanţe între investiţiile declarate la ANRE şi cifrele reale. Deşi contactată insistent şi din timp, conducerea Enel, prinsă în şedinţe cu şefii italieni, nu a furnizat EVZ un punct de vedere oficial.
DEFICIENŢE
Fluxul amenzilor OPC este constant
Pentru deficienţele constatate, OPC a amendat Enel, în 2007, cu suma de 30.000 de lei, amendă contestată în instanţă. „Deşi contractele încheiate de Enel cu consumatorii sunt vizate de ANRE, ele conţin o serie de lipsuri în detrimentul consumatorilor. Acestora le e imposibil să demonstreze ori de câte ori au pagube în casă din cauza fluctuaţiilor de tensiune. De exemplu, consumatorul trebuie să demonstreze că tensiunea a fost mai mare la limita de proprietate. Adică să-şi monteze un aparat de măsurat tensiunea, pe cheltuiala lui, pentru ca atunci când i se arde televizorul din cauza fluctuaţiilor de curent să poată avea credibilitate în faţa Enel“, spune Oana Jichici, şefa OPC Timiş.