Evenimentul Zilei > Actualitate > Regula curăţeniei de primăvară se aplică şi pentru maşină. Trei sfaturi esențiale
Regula curăţeniei de primăvară se aplică şi pentru maşină. Trei sfaturi esențiale

Regula curăţeniei de primăvară se aplică şi pentru maşină. Trei sfaturi esențiale

Odată cu încălzirea vremii, toată lumea îşi aminteşte că trebuie să facă puţină ordine prin casă, prin curte şi chiar prin maşină.

Temperaturile din ce în ce mai plăcute pot fi un bun motiv să ieşi din casă şi să faci curăţenie sau să pui în ordine lucrurile, uneltele din jurul casei sau să îngrijeşti grădina din jurul blocului. Este foarte important să incluzi în planurile tale de curăţenie şi automobilul personal.
Măcar acum, la începutul primăverii, ar fi bine să nu duci maşina la spălătorie şi să consideri că ai scăpat de orice altă responsabilitate. Poţi pune mâna să te îngrijeşti şi de principalele probleme tehnice care apar după ce ai condus o iarnă întreagă prin nămeţi.
Aşa că, pentru a economisi mai bine energia şi timpul alocat acestei operaţiuni, ai în continuare trei sfaturi care te-ar putea ajuta.
Începe cu interiorul
Poţi începe prin curăţarea interiorului, scoaterea lucrurilor inutile. De exemplu poţi lăsa deoparte unealta cu care râcâiai parbrizul de gheaţă, scoate sticlele vechi şi gunoiul pe care l-ai lăsat atunci când ai mers la drumuri mai lungi.
După ce ai debarasat uneltele inutile, urmează partea mai rapidă a operaţiunii: ia un aspirator de maşină şi curăţă mizeria şi scamele atât de pe scaune şi banchetă cât şi cele de podeaua maşinii. Pentru geamuri şi bord ai nevoie de spray-uri speciale. Le găseşti la orice benzinărie, aşa că nu te poţi eschiva.
Scoate caroseria la lumină
Prima operaţiune pe care o ai de făcut atunci când te apuci de spălat şi aranjat exteriorul automobilului: mută-l la umbră. Dacă dai maşina cu ceară şi ea e expusă razelor solare, există riscul de a se zgâria mai uşor.
Foarte important e să nu foloseşti detergent de vase pentru a spăla maşina. Există substanţe special făcute pentru aşa ceva, iar preţurile nu sunt exagerate. Alege o cârpă moale, pregăteşte o găleată cu apă şi detergent de spălat maşina, eventual ceară de maşină dacă vrei şi scoate la suprafaţă culoarea reală a caroseriei care a trecut printr-o iarnă grea.
Maşina bine întreţinută cu verificări dese se ţine
Verifică ştergătoarele care ar putea să fie destul de uzate din cauza zăpezii şi a gheţii, înlocuieşte lamelele dacă este nevoie.
Lunile de iarnă pot fi, de asemenea, dificile pentru anvelope. Dacă partea crestată a roţii este mai mică de 3 mm, ar cam fi timpul să faci o investiţie în pneuri noi. Verifică şi dacă presiunea lor este suficientă.
Sub capotă, îngrijeşte-te ca motorul să fie curat. Poţi folosi o cârpă inmuiată în apă pentru a curăţa mizeria. Ai grijă totuşi să nu uzi nimic din partea electrică a maşinii.