A şasea ediţie a Cupei Mondiale Anuale a Oamenilor fără Adăpost (Homeless World Cup), care se dispută în această săptămână la Melbourne, este un amestec curios de sport şi sprijin social în forma unui turneu internaţional de fotbal de stradă, scrie "International Herald Tribune".
"Competiţia le oferă oamenilor fără adăpost o şansă să îşi schimbe viaţa", a spus Kat Byles, directorul media al Cupei Mondiale a Oamenilor fără Adăpost.
Idea competiţiei a fost pusă în practică pentru prima oară de scoţianul Mel Young şi australianul Harald Scmeid în timpul Conferinţei Reţelelor Internaţionale a Ziarelor de Stradă.
Cei doi jurnalişti au iniţiat turneul cu scopul de a crea o legătură între oamenii fără adăpost din toată lumea şi pentru a sensibiliza publicul faţă de problema sărăciei. Prima ediţie a Cupei Mondiale a Oamenilor fără Adăpost a fost organizată în anul 2003, în oraşul austriac Graz.
Evenimentul încearcă să construiască echipe formate din câte patru oameni fără adăpost în speranţa că experienţa câştigată îi va ajuta să nu cadă victime consumului de droguri, să îşi construiască relaţii de prietenie sau să le ofere o sursă de mândrie.
Patrick Mbeu, de la om fără adăpost la conducerea echipei Franţei
Povestea lui Patrick Mbeu este una de succes. Fost component al echipei naţionale a Rwandei, Mbeu trăia într-un adăpost pentru refugiaţi politici din Franţa înainte să evolueze la Cupa Mondială a Oamenilor fără Adăpost de la Copenhaga în 2007. În acest an, Mbeu este antrenorul echipei Franţei şi este înscris în programul de perfecţionare al clubului Paris Saint Germain.
Organizatorii turneului, aflat la a şasea ediţie, se aşteptă să atragă aproape 100.000 de suporteri în această săptămână, iar numărul echipelor participante a crescut la 56, la competiţia de anul acesta, la Melbourne, faţă de doar 18, câte au fost prezente la prima ediţie.
În urma ediţiei din 2005, organizată la Edinburgh, raportul organizatorilor arăta că 77 la sută dintre participanţi, sau 164 de jucători, şi-au schimbat viaţa în bine. Totuşi, nu toţi participanţii au fost la fel de norocoşi, câţiva jucători abandonându-şi echipele în timpul turneului, iar anul trecut, în Danemarca, 23 de jucători străini au dispărut, după ce au participat la turneu.
România este prezentă la turneul din Australia, unde a depăşit runda preliminară şi a înregistrat deja trei victorii (16-2 cu Suedia, 9-1 cu Malawi şi 11-7 cu Rwanda), ocupând primul loc în Grupa H, din care mai fac parte Grecia şi Filipine.