Cei care achiziţionează terminalul Apple au venituri peste media la nivel naţional cu circa 26%. Aproape o treime dintre utilizatori sunt femei.
Cumpărătorul de iPhone are vârsta medie de 31 de ani şi venituri cu 26% peste media la nivel naţional, se arată într-un studiu întocmit de Solutions Research Group. Mai mult, 72% dintre cumpărătorii de iPhone sunt bărbaţi, iar circa 60% au terminat o facultate. Pe deasupra, aproape jumătate dintre cei care optează pentru un astfel de terminal au deja un player muzical iPod, produs tot de Apple.
În România, vânzările iPhone 3G au depăşit estimările iniţiale ale Orange, ne-au declarat reprezentanţii operatorului. Telefonul produs de americanii de la Apple s-a vândut cel mai bine în marile oraşe, precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov. Potrivit Orange, toate variantele de iPhone sunt preferate de clienţii români. „Atât modelul de 8 GB, cât şi cel de 16 GB sunt apreciate de clienţii Orange, iar modelul de culoare albă este achiziţionat mai ales de persoane preocupate de ultimele tendinţe în modă“, ne-a declarat Mihnea Şerbu, Senior Product Manager la Orange Romania. Luna trecută, Apple a lansat un upgrade de soft care rezolvă câteva dintre problemele utilizatorilor români. „Dacă la momentul lansării telefonului pe piaţa românească softul era la versiunea 2.0.1., în acest moment ne aflăm la versiunea 2.1. Această versiune de soft vine cu două elemente esenţiale pentru clienţii autohtoni: tastatură în limba română şi dezactivarea opţiunii de autocorectare pentru engleză în momentul în care se face selecţia tastaturii în română“, a mai spus Şerbu. Şi portofoliul de accesorii iPhone s-a diversificat. Clienţii pot achiziţiona acum căşti Bluetooth, standuri de birou, huse confecţionate din diferite materiale şi de diferite culori şi, în curând, încărcătoare de maşină. Rămâne însă o mare problemă. În acest moment, utilizatorii români de iPhone nu au acces de pe telefon la magazinul virtual de muzică iTunes Music Store de la Apple. PIAŢĂ
Concurenţa prinde teren în România Unul dintre principalii competitori ai terminalului Apple în România este Samsung Omnia, un telefon inteligent (smartphone) prezent atât în oferta Orange, cât şi în cea Vodafone. Alte potenţiale alternative sunt terminalele de ultimă generaţie, lansate de compania canadiană Research In Motion (RIM) şi pe piaţa autohtonă. Este vorba despre BlackBerry Bold, primul telefon cu tehnologie 3G (care permite viteze mai mari de transfer ale datelor, precum şi alte servicii precum videotelefonia - n.r.) de la RIM, şi de BlackBerry Storm, primul telefon cu ecran complet tactil al companiei. O altă opţiune, pentru cei care doresc un telefon cu ecran tactil, sunt modelele de la LG, Viewty şi Prada. Mai mult, cel mai probabil la începutul anului viitor, Nokia - cel mai mare producător mondial de telefoane mobile - va lansa şi în România propriul concurent pentru iPhone. Este vorba despre modelul 5800 XpressMusic, primul telefon Nokia cu ecran tactil.