Dacă în obiectivele tale ai trecut și cumpărarea unui apartament, acest articol te va ajuta să descoperi pașii pe care trebuie să îi urmezi.
Suntem obișnuiți să cumpărăm lucruri, poate mai mult decât orice generație dinaintea noastră. Cumpărăm mâncare, jucării, îmbrăcăminte sau cadouri și toate acestea ni se par procese firești, parte din viața noastră cotidiană. Ba mai mult, pentru unii dintre noi, shopping-ul este chiar terapeutic. Se aplică oare asta și atunci când plănuim cumpărarea unui apartament?
Astăzi ne-ar plăcea să povestim despre procesul pe care cumpărarea unui apartament îl implică, pentru că – așa cum probabil intuiești – el este diferit față de alte „cumpărături” pe care le realizăm. Pentru că suma investită este, de regulă, consistentă, devenim mult mai atenți și la pașii pe care îi realizăm în îndeplinirea obiectivului nostru.
Asta nu înseamnă neapărat că experiența este una mai puțin plăcută, mai ales dacă ai la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie. Iar dacă ești curios care sunt acestea, te încurajăm să citești în continuare.
Înainte de a porni la drum, e bine să te pregătești cu multă răbdare și perseverență. De altfel, e normal, căci achiziționarea unui apartament e un eveniment important în viața familiei. Din acest motiv, sunt multe aspecte pe care trebuie să le „cântărești” înainte de a lua o decizie.
1. Stabilește-ți așteptările și bugetul
Cu toții visăm la o casă spațioasă, cu finisaje frumoase, într-o zonă bună și la un preț de nerefuzat. Totuși, cele patru criterii nu pot fi întotdeauna îndeplinite simultan, iar uneori nici nu avem nevoie de toate pentru a fi fericiți. Înainte de a începe căutarea locuinței perfecte, gândește-te ce anume îți dorești cu adevărat. Și, bineînțeles, conectează asta cu nevoile reale ale familiei tale (sau ale viitoarei familii, dacă plănuiești cumpărarea unui apartament de unul singur). E important să ai în vedere și resursele de care dispui – așa că următorul pas este calcularea bugetului. Ia în vedere sursele de venit existente și ai grijă să nu ignori cheltuielile absolut necesare. În funcție de aceste aspecte, te vei putea orienta printre zecile de opțiuni disponibile pe piața imobiliară și vei putea opta pentru metoda de plată optimă.
2. Alegerea soluției de creditare (opțional)
Dacă în etapa de stabilire a bugetului ai ajuns la concluzia că vei avea nevoie de un credit imobiliar pentru a cumpăra viitorul tău apartament, e bine să obții o estimare de la bancă înainte de a porni în căutarea acestuia. Sugestia noastră: află care e suma maximă pe care o poți împrumuta și obține o pre-aprobare din partea băncii. Dacă ți se pare un proces care ți-ar lua prea mult timp, nu uita că poți oricând apela la brokerii de credite. De cele mai multe ori aceștia nu presupun niciun cost pentru tine, întrucât ei primesc comision din partea băncii.
3. Căutarea locuinței potrivite
De aici începe adevărata aventură pentru cumpărarea unui apartament. Știi deja ce-ți dorești – poate garsonieră, poate un apartament cu 2 camere sau 3, poate o casă la marginea orașului – iar acum e momentul să vezi ce opțiuni există pe piață.
În cadrul acestui pas, îți recomandăm să rămâi deschis la oportunități. Vizitează cât mai multe proprietăți, chiar dacă nu se încadrează 100% în criteriile pe care le-ai stabilit. Întreabă-ți prietenii dacă știu proprietăți de vânzare. Poți alege și să colaborezi cu un agent imobiliar, care îți va prezenta opțiuni diverse în funcție de necesitățile tale.
Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont în această etapă pentru cumpărarea unui apartament perfect adaptat ție:
Fii conectat la piața imobiliară. Verifică constant anunțurile din mediul online sau cele din ziare sau avizierele blocurilor. Fii flexibil și acordă o șansă și apartamentelor care nu par să se încadreze în cerințele tale. S-ar putea să găsești o opțiune chiar mai bună decât ți-ai imaginat;
Nu merge singur la vizionări. Ia-ți cu tine familia și, de preferat, pe cineva care poate aprecia corect calitatea tehnică a unei locuințe. E important să observi punctele tari și slabe ale unei potențiale locuințe înainte de a lua o decizie definitivă; Păstrează o evidență a locuințelor vizitate și a părerii pe care ți-au format-o. Atunci când mergi la mai multe vizionări, este foarte posibil să uiți detaliile pe care le-ai observat la fiecare proprietate. De aceea, îți recomandăm să îți faci un „jurnal de vizionare”, unde să notezi aspectele pozitive și negative pe care le-ai remarcat în cadrul vizitei. Poți nota atât caracteristici obiective, cât și impresiile cu care ai rămas.
4. Inspecția tehnică și negocierea prețului
Mai ales dacă „preferatul” tău se află într-un bloc cu o vechime considerabilă, dar nu numai atunci, următorul pas pe care ar trebui să îl faci este să programezi o inspecție tehnică. Pentru că este realizată de o persoană specializată, acest pas te va ajuta să fii sigur că iei o decizie înțeleaptă. În același timp, inspecția tehnică poate reprezenta o pârghie relevantă pentru a negocia prețul solicitat de vânzător. Desigur, nu e o etapă obligatorie să aștepți inspecția tehnică înainte de a negocia. Nici nu e necesar să chemi un specialist în toate spațiile care te-au cucerit, dacă nu ai reușit să alegi o singură opțiune. Totuși, pasul este important pentru că îți oferă o evaluare obiectivă a viitoarei proprietăți.
5. Semnarea antecontractului
După ce oferta de preț este acceptată de vânzător, va mai fi nevoie doar să „oficializezi” decizia de cumpărare. Următorul pas pe care îl vei face va fi semnarea antecontractului în fața unui notar și, odată cu acesta, stabilirea detaliilor cu privire la predarea drepturilor de proprietate. Tot acum, vei oferi și avansul vânzătorului, de obicei un procent între 5 și 25% din prețul final. Acesta depinde și de metodele de plată pe care le ai la dispoziție.
6. Obținerea creditării (opțional)
Dacă ai bifat pasul obținerii pre-aprobării de la bancă, acum e momentul să finalizezi procesul pentru a putea obține fondurile necesare. Întregul proces este laborios, iar tu vei avea probabil o mulțime de întrebări pe care îți recomandăm să le adresezi înainte de a semna contractul de creditare. În cadrul acestui pas, este important să fii atent la termenele limită impuse de bancă și documentele solicitate, pentru a te asigura că totul se va rezolva în timp util.
7. Semnarea contractului
După ce toate detaliile sunt puse la punct, iar banca va aproba solicitarea de credit, vine momentul cel mare. Ultimul pas pentru cumpărarea unui apartament este, așa cum probabil bănuiești, semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Încheierea tranzacției are loc în fața unui notar, iar principalele documente pe care le vei semna sunt: Contractul de vânzare-cumpărare a imobilului; Contractul de credit; Contractul de garanție între cumpărător și bancă; Polița de asigurare a imobilului. După îndeplinirea acestui pas, banca va realiza viramentul bancar către vânzător iar tu vei fi proprietar cu acte în regulă. Din acest rol nou, va trebui să îți înregistrezi imobilul la direcția de impozite și taxe locale și să faci demersurile necesare pentru înscrierea utilităților.
BONUS: 8. Mutarea în casă nouă!
Nu e neapărat un pas în procesul de cumpărare, dar este momentul pe care îl vei aștepta cu sufletul la gură: mutarea la tine acasă! Dacă procesul pe care ți l-am explicat ți se pare complicat, ei bine, sentimentul de bucurie pe care îl vei simți la final va face să merite efortul. Ce trebuie să ai mereu în minte este faptul că nu numărul camerelor, zona sau mobilierul te va face fericit, ci emoțiile pe care le construiești acasă. Iar acum că știi și ce pași va trebui să urmezi, tot ce-ți putem ura este... spor la găsirea apartamentului perfect!