Cumnatul lui Ponta se judecă cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos pentru un contract în Portul Giurgiu

Cumnatul lui Ponta se judecă cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos pentru un contract în Portul Giurgiu

Duelul pe bani publici se desfăşoară în faţa Curţii de Arbitraj a Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti

Unul dintre contractele publice câștigate de firma Grossman Engineering, administrată de cumnatul lui Victor Ponta - Iulian Herţanu, este cel cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, în valoare de aproape 7,2 milioane de lei, pentru realizarea unor lucrări de modernizare în zona portuară Giurgiu. Lucrările sunt blocate, iar între AFDJ Galaţi şi firma lui Iulian Herţanu s-a ajuns la un litigiu la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, anunță publicația Viața Liberă.

Lucrările presupuneau modernizarea clădirii administrative, realizarea unui atelier de întreţinere şi reparaţii, precum şi realizarea unor lucrări hidrotehnice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suplimentare de contract

Contractul a fost atribuit către Grossman Engineering în anul 2009, prin licitaţie deschisă. Firma cumnatului lui Ponta a oferit un preț de șase milioane de lei, AFDJ oferind un maxim de 8,61 milioane de lei (fără TVA). În 2012, contractul iniţial a fost suplimentat printr-un act adiţional cu încă 1,85 milioane de lei, pentru executarea unor lucrări suplimentare la obiectivele din Giurgiu, mai amintesc jurnaliștii de la Viața Liberă.

Problema a fost că tot acest amestec de lucrări prevăzute iniţial, dar care nu s-au mai făcut, necesitatea unor lucrări noi culminând cu revizuirea întregului studiu de fezabilitate, a dus în cele din urmă la litigiu. "Noua valoare a lucrărilor ar fi undeva la 13 milioane lei, cu tot cu TVA. Din contractul iniţial, Grossman Engineering a încasat cam 4,9 milioane de lei pentru lucrările executate. Deşi, dată fiind situaţia, le-am explicat că trebuie să reziliem contractul iniţial şi să organizăm o nouă licitaţie, dumnealor nu au fost de acord şi au cerut ca întregul proiect să fie finalizat cu ei", ne-a explicat Dorian Dumitru, directorul adjunct al AFDJ, pentru Viața Liberă.

Lucări nefinalizate

Clădirea administrativă este realizată în proporţie de 75 la sută, atelierul de întreţinere şi reparaţii e realizat 80 la sută, dar nu s-a făcut nimic la lucrările hidrotehnice (cheu de acostare, cheu lateral şi apărare de maluri).

Până una alta, însă, lucrările în cauză fac obiectul unui litigiu la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerţ Bucureşti. Firma cumantului lui Ponta cere achitarea tuturor sumelor stipulate în contract. În funcţie de rezultatul comunicat de Curtea de Arbitraj, AFDJ Galaţi va decide împreună cu ANRMAP modalitatea de atribuire a noului contract de 13 milioane de euro.