Cumințenia Pământului: 30 septembrie este ultima zi când se mai poate dona pentru cumpărarea ei

Cumințenia Pământului încă are soarta sub semnul întrebării. Ministerul Culturii tace, nu se știe exact ce sumă s-a strâns până acum, iar mâine este ultima zi a campaniei de subscripție națională.

Cumințenia Pământului are, știti deja, o pagină de facebook, pe care cei interesați au primit informații despre soarta acestei lucrări de artă. Informații mai mult sau mai puțin mulțumitoare.

Astăzi, pe aceeași pagină de facebook se amintește: „După ce mai multe opere ale lui Brâncuşi s-au vândut, în ultimii ani, către proprietari privaţi sau colecţii particulare, această sculptură, reprezentativă pentru întreaga sa operă, este ultima pe care statul român o mai poate recupera, în prezent, pentru a o putea face accesibilă publicului larg şi iubitorilor de artă. Iar mâine este ultima zi de subscripție publică. 30 septembrie 2016 e ziua în care decidem împreună viitorul Cumințeniei Pământului”.

Nimic despre suma strânsă până acum, nimic despre ce se va întâmpla mai departe, în cazul în care nu se strâng banii pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului. De altfel,

Ministerul Culturii ne-a informat că se va ține o conferință de presă în cadrul căreia se vor da informațiile pe care toată lumea le caută.

Bine, pe site-ul www.brâncușiealmeu.ro se spune că până în decembrie se va găsi modalitatea ca donatorii să-și primească banii înapoi.  

Cumințenia Pământului o să stea, probabil, cuminte în vreo colecție particulară.

Iată ce spunea Brâncuși despre creația sa: „Cuminţenia pământului... A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul... Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită... Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului - care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”