În curând, Muzeul Satului va găzdui capodopera lui Brâncuși. Alăturarea este atipică, dar ministrul Culturii spune că, astfel, de operă se vor bucura mai mulți români
,,Cumințenia Pământului“ va fi găzduită de cel mai vizitat muzeu din Capitală, chiar dacă alăturarea pare, ușor atipică. Apreciata operă a lui Constantin Brâncuși urmează să fie expusă, în curând, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“, urmând ca, după o perioadă, opera să fie itinerată în țară și va fi prezentată atât în muzee de artă, cât și în galerii, a anunțat ieri ministrul Culturii, Corina Șuteu.
Ministrul consideră că expunerea la Muzeul Satului va face ca lucrarea să ajungă la un public cât mai numeros și mai divers. În ceea ce privește construcția unui Atelier Brâncuși în spațiul Muzeului Satului, Șuteu a precizat că „un astfel de proiect nu se află, în acest moment, în planurile Ministerului Culturii“.
„Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX într-o astfel de instituție este atipică. Modalitatea de achiziție a „Cu mințeniei Pământului’ a fost, însă, ea însăși o premieră pentru România, iar Ministerul Culturii își dorește să creeze un cadru dedicat, unic, pentru această lucrare, care să servească drept punct de plecare pentru o regândire contemporană a Muzeului Satului“, spune Șuteu.
11 milioane de euro
În urmă cu câteva zile, „Cumințenia Pământului“ a fost achizitionată de statul român, printr-o Ordonanță de urgență, pentru suma de de 11 milioane de euro.
De la 5 la 11 milioane € într-o lună
Negocierile care au dus la suma de 11 milioane de euro pentru achiziționarea sculpturii „Cumințenia Pământului“ au ridicat multe semne de întrebare. În primăvara anului 2015, comisia din partea Ministerului Culturii oferea cinci milioane de euro proprietarilor creației lui Brâncuși. Suma avansată era o medie a trei evaluări făcute de către experții agreați de minister. Bogdan Stanoevici, pe atunci secretar de stat, spune că proprietarii păreau să accepte suma. De partea cealaltă, avocatul Bogdan Grabowski susține că ar fi refuzat-o, dar au intervenit evenimentele de la Colectiv. „Am întrebat comisia ce se întâmplă dacă nu acceptăm oferta și mi s-a spus că este ultima și că urmează să primim un răspuns scris. A căzut Guvernul și nu am mai primit nimic. Negocierile cu ministrul Vlad Alexandrescu s-au reluat în martie, în urma unui memoriu pe care l-am depus în februarie“, a povestit reprezentantul moștenitorilor. După doar două întâlniri cu ministrul Vlad Alexandrescu, pe 14 martie, proprietarilor li se comunica că statul își exercită dreptul de preemțiune și că oferă suma de 11 milioane de euro. Două zile mai târziu, proprietarii acceptau suma, iar pe 25 martie s-a semnat un proces verbal în care statul se obliga ca până la 31 octombrie să achite 11 milioane de euro.