Evenimentul Zilei > Politica > CUM vrea să-i facă loc Ghinea lui Cioloș în USR
CUM vrea să-i facă loc Ghinea lui Cioloș în USR

CUM vrea să-i facă loc Ghinea lui Cioloș în USR

Deputatul USR, Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene în Cabinetul Cioloș, a propus în interiorul partidului o metodă care să faciliteze intrarea fostului premier în formațiunea condusă de Nicușor Dan. El a precizat că "Dacian Cioloș nu va lansa o mișcare politică în viitorul imediat".

""Vreau ca USR să fie o platformă pe care și alte forțe reformiste vor veni, inclusiv Dacian Cioloș, pentru ca în 2020 să putem fi acolo și USR să poată să schimbe România. Dacă nu facem un altfel de partid, vom intra în logica partidelor mari, fie cele mici, ca M10, care a eșuat pe gândirea unui lider care avea ideea de închidere. La alegerile interne din USR care vor decide și ei au decis dacă rămâne un partid mic sau facem o Uniune adevărat care să salveze România.Dacian Cioloș nu va lansa o mișcare politică în viitorul imediat. La Congres se va tranșa modul în care va arăta partidul, în sensul dacă suntem un partid ierarhic cu conducere de sus sau unul cu deschidere către alții. Locul lui Dacian Cioloș este în această uniune a forțelor reformiste", a afirmat Cristian Ghinea, într-un interviu acordat Adevărul Live.  

Ghinea a precizat că nu există o luptă pentru putere și pentru șefia USR între el și Nicușor Dan.

"Eu nu cred că Nicușor Dan se luptă să țină partidul, Ghinea nu vrea să ia partidul, pentru că nu este o minge. Ideea asta promovată Usr nu e o minge să i-o ia Ghinea lui Nicușor Dan, Nicușor Dan lui Ghinea și s-o țină doar el. USR e un partid viu care are o bază solidă, care are oameni", a explicat Ghinea. 

Deputatul USR a adăugat că va propune schimbarea statutului în sensul introducerii unui referendum intern în care toată lumea să își exprime opțiune cu privire la șefia partidului. 

"Dezamăgirea mea e că proiectul de statul depus intern nu preia genul acesta de mecanisme pe care partidele din Europa le-au preluat de la americani, de exemplu referendum intern. Voi propune ca fiecae membru să voteze direct, într-un referendum intern. Asta e o decizie care trebuie luată de tot partidul prin vot, pentru a decizia să fie legitimă și democratică. Genul acesta de referendum intern trebuie introdus în statut", a spus Ghinea.

El are ;i o soluție pentru rezolvarea diferențelor ideologice a membrilor USR.

"Sunt de acord cu Nicușor Dan că ne-a adus la un loc niște chestiuni foarte clare lupta anticorupție, teme ecologiste, sociale, fără a intra în logica stânga, dreapta, și faptul că suntem cel mai proeuropean partid din România. În același timp, noi știm că unii suntem liberali, creștin-democrați, de stângă, de dreapta, doar că publicul tinde să catalogheze partidul după unul sau altul, iar în interiorul partidului avem foarte multe dezbateri. Ideea mea ar fi să avem platforme doctrinare. Să avem în interiorul USR platforme conservatoare, ecologistă, liberală, etc, neînsemnând că aceste platforme înlocuiesc structurile ierarhice ale partidelor. Iar oamenii din afară să știe de la început cu cine stă de vorbă și să avem o formă de agregare în USR. Dacă nu facem asta o ținem din criză în criză", a concluzionat Cristian Ghinea.

Fostul ministru al Fondurilor Europene a adăugat că Dacian Cioloș nu va fi un candidat surpriză la Congresul USR.