Pe lista măsurilor propuse Guvernului de Ministerul Agriculturii se află reducerea tarifului la apa pentru irigaţii cu 50 de lei la mia de metri cubi, ceea ce va duce la majorarea suprafeţelor irigate cu circa 35.000 hectare, după cum apreciază premierul. De asemenea, ministerul pregăteşte o Hotărâre de Guvern privind acordarea de despăgubiri agricultorilor a căror producţie este afectată într-o proporţie de cel puţin 30% de secetă şi care ar urma să fie promulgată după sfârşiitul campaniei de recoltare.

În acelaşi timp, ministerul intenţionează să solicite Comisiei Europene să aprobe acordarea, începând cu mijlocul lunii octombrie, către fermieri a unui avans de circa 50% din plăţile aferente anului 2012. Ministerul a mai anunţat că a iniţiat discuţii cu mai multe bănci în vederea susţinerii agricultorilor pentru obţinerea unor credite la dobânzi mai mici.

De altfel, ministrul Daniel Constantin susţine că a identificat şi sume în bugetul instituţiei pentru înfiinţarea, împreună cui băncile, a unui fond de creditare pentru fermierii interesaţi de programele de finanţare cu bani europeni. Astfel, ar urma să fie asigurată cofinanţarea agricultorilor, inclusiv susţinerea celor care nu au bani pentru începerea investiţiilor. Constantin a precizat că aproximativ 32 milioane de euro din fondurile europene vor fi realocate pentru finanţarea măsurii 322 (Renovarea si dezvoltarea satelor) din PNDR.