Cum vrea guvernul să atragă românii în sistemul public de pensii

Cei care nu au contribuit în ultimii cinci ani pentru o pensie de la stat se pot asigura retroactiv, până la sfârşitul anului, potrivit unei iniţiative legislative puse în dezbatere ieri de Ministerul Muncii.

Românii care nu au cotizat la bugetul asigurărilor sociale pentru că au muncit la negru, au stat acasă sau au lucrat în străinătate pot plăti taxele retroactiv, însă doar pentru ultimii cinci ani şi dacă nu au ajuns încă la vârsta de pensionare. Iar cererile de asigurare voluntară în sistemul public de pensii, care le vor aduce cinci ani în plus de vechime în muncă şi o cotizaţie mai mare pentru pensie, pot fi depuse doar până pe 31 decembrie 2010, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Iniţiativa vine mai ales ca o soluţie menită să împiedice colapsul bugetului public de pensii, care înregistrează mari deficite. Aşa susţin iniţiatorii chiar în motivele expuse în preambulul ordonanţei: măsura este necesară, "întrucât nivelul veniturilor bugetare a fost profund afectat de criza economică şi financiară, pentru realizarea unui echilibru între nivelul veniturilor şi cel al cheltuielilor, corelat cu obiectivele macroeconomice, ţinând seama de faptul că nepromovarea prezentului act normativ ar avea drept consecinţe negative creşterea deficitului bugetar".

Cereri de la cetăţenii români din străinătate

Oficialii Ministerului Muncii adugă apoi şi alte motive, precum "constituirea cadrului legal necesar pentru asigurarea la sistemul public de pensii a persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat în ultimii 5 ani", dar şi "existenţa a numeroase solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi din străinătate privind asigurarea la sistemul public de pensii".

Cât priveşte contribuţia pe care trebuie să o plătească cei dornici "să recupereze" cinci ani pentru pensie, aceasta "se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul (valoarea salariului minim pe economie- n.r.) a cotei contribuţiei de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare din luna/lunile din perioadele pentru care se solicită asigurarea în sistemul public de pensii".

Plata se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2010. Iar sumele depuse "se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata contribuţiei faţă de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică", se mai arată în proiect.