Cum ar putea evolua leul şi inflaţia în perioada următoare

Cum ar putea evolua leul şi inflaţia în perioada următoare

Leul va continua să se întărească în raport cu moneda euro până la mijlocul acestui an, până spre 4 lei/euro în luna iunie. Odată cu scăderea inflaţiei, dar şi cu presiunile asupra BNR ce vor veni din partea exportatorilor, leul s-ar putea deprecia în a doua parte a anului, se arată într-o analiză a ING Bank.

Astfel, aceștia estimează pentru luna mai un curs de circa 4,05 lei/euro, în timp ce în luna iunie cursul se va situa la 4,00-4,05 lei/euro.

"Pentru a vedea un impact al cursului de schimb în rata inflaţiei, BNR trebuie să obţină o medie euro/leu mai mică de la o lună la alta. Dat fiind că în aprilie media ar putea fi undeva la 4,11 lei/euro, atunci media pentru luna mai ar trebui să fie mai mică, iar cea pentru iunie ar putea fi sub 4,05 lei/euro (vârful în inflaţie este estimat să fie atins în iunie, de 8,6%)", arată analiştii ING. Comparativ, BNR prognozează o rată a inflației de 6,8% pentru luna iunie.

Potrivit ING, slăbirea leului în faţa monedei euro în a doua jumătate a anului este un scenariu probabil odată ce inflaţia va mai scădea (la puţin peste 6% în iulie).

Ne puteți urmări și pe Google News

"Oricum, scăderea exporturilor va deveni tot mai vizibilă şi presiunile asupra BNR de a ajuta exportatorii vor creşte (chiar dacă la modificări atât de mici de curs, impactul asupra exporturilor este limitat)", se mai arată în analiză. Alimentele s-au scumpit cu 10% într-un an În luna martie, România a avut cea mai ridicată inflaţie anuală din Uniunea Europeană, de 8,01%, astfel că reprezentanții FMI pentru România au declarat că inflația este un mare pericol, cerând BNR să ia măsuri.  Cifra a depășit estimările ING, care anticipa 7,8%. Depășirea a fost cauzată de prețul alimentelor, unde creșterea lunară, în martie față de februarie, a fost de 1,2%, față de prognoza ING de 0,7%. "Creșterea anuală a prețului alimentelor este acum de 9,9%, o rată foarte ridicată, și ceea ce ne îngrijorează este că majorările de prețuri se răspândesc la toate alimentele", notează analiștii ING.  Banca Naţională prognoza pentru acest an o rată a inflației de 3,6%, însă recent Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat că Banca Centrală va revizui în urcare prognoza pentru finele acestui an. Potrivit acestuia, noua estimare nu va depăşi 5%.