Evenimentul Zilei > International > Cum vom vedea pandemia peste 5 ani?  Coronavirusul a schimbat tot!
Cum vom vedea pandemia peste 5 ani?  Coronavirusul a schimbat tot!

Cum vom vedea pandemia peste 5 ani?  Coronavirusul a schimbat tot!

Cu siguranță, mulți dintre noi ne-am dori să trecem mai repede peste lunile și anii care urmează și să ajungem sănătoși în 2025. Cum va arăta, însă, lumea peste 5 ani. Va mai semăna cu cea în care trăim acum? Jurnaliștii de la The New York Times au făcut un exercițiu de imaginație și au scris un articol datat 19 ianuarie 2025. Nici nu vă imaginați cine ar aștepta să depună jurământul de președinte al Statelor Unite în 2025. 

Când Covid-19 a apărut ca o criză de sănătate publică, acum cinci ani, inițial în China, observatorii au remarcat că regimurile autoritare – cu caracteristicile lor precum ostilitatea față de avertismentele lansate de specialiști, manipularea datelor, teama de libera circulație a informațiilor – au facilitat răspândirea bolii.

În numai câteva luni avea să devină clar că și reciproca e valabilă: boala facilitează răspândirea autoritarismului.

În Ungaria, virusul a constituit pentru premierul Viktor Orban pretextul instituirii unei dictaturi după modelul lui Vladimir Putin în Rusia. În Filipine, președintele Rodrigo Duterte a profitat de pandemie pentru a da ordin să fie împușcați letal participanții la proteste politice. În Israel, decizia guvernului de a folosi datele de la telefoanele mobile pentru a urmări deplasările indivizilor infectați a devenit rapid un model și un alibi pentru alte state care au adoptat practica, fără a-și face scrupule în legătură cu datele astfel colectate.

Toate acestea nu s-au oprit aici. Pandemia a oferit unor guverne democratice de pe tot globul un pretext numai bun pentru a obstrucționa partidele din opoziție, a interzice adunările publice, a suprima alegerile, a băga orașe în carantină, a închide granițele, a restricționa comerțul, a intimida firmele, a impune interdicții de circulație și a cenzura publicațiile ostile în numele combaterii „informațiilor false”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE