Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis miercuri o atenționare de călătorie pentru cetățenii români cu privire la Republica Federală Germania, în contextul extinderii controalelor temporare la toate frontierele terestre ale acestei țări. Măsura va fi implementată începând cu data de 16 septembrie 2024 și are ca scop protejarea securității interne și reducerea migrației ilegale.
Recomandări pentru cetățenii români
Potrivit comunicatului MAE, aceste controale suplimentare vor acoperi nu doar frontierele deja monitorizate cu Austria, Elveția, Cehia și Polonia, ci și granițele cu Franța, Luxemburg, Belgia, Țările de Jos și Danemarca.
Extinderea controalelor se va aplica pentru o perioadă de șase luni, în încercarea de a gestiona mai eficient fluxurile migratorii și potențialele riscuri la adresa siguranței interne în Germania.
MAE sfătuiește cetățenii români care călătoresc în Germania sau tranzitează această țară să se informeze din timp cu privire la noile măsuri, consultând sursele oficiale, precum site-urile autorităților germane: Bundesministerium des Innern și Poliția Federală Germană.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu dificultăți sau au nevoie de asistență în Germania pot apela liniile telefonice de urgență puse la dispoziție de reprezentanțele diplomatice ale României. Ambasada României la Berlin, precum și consulatele generale din Bonn, München și Stuttgart au activat numere de permanență pentru a oferi sprijin cetățenilor aflați în situații de urgență.
Efectele controalelor de la granițele RF Germania asupra traficului
Autoritățile estimează că aceste controale suplimentare vor putea cauza întârzieri și aglomerații la punctele de trecere a frontierei, atât pentru vehicule, cât și pentru pasageri. De aceea, MAE recomandă planificarea cu atenție a călătoriilor, luând în considerare potențialele dificultăți pe care le pot întâmpina.
Controalele extinse fac parte dintr-un set de măsuri mai larg adoptat de Germania pentru a-și securiza granițele și a preveni intrările ilegale, măsuri care reflectă contextul politic și social actual, în care tema migrației rămâne o provocare majoră în Europa.