În ultima perioadă, nenumărate persoane s-au trezit cu facturi uriașe la energie electrică, fără însă ca în gospodăria respectivă să se fi consumat atâta curent.
Există mai multe metode, spun specialiștii, de a verifica singuri care este consumul real de curent în locuințele dumneavostră.
O metodă simplă prin care se poate verifica dacă un contor înregistrează corect consumul necesită doar un echipament electric din casă, care are un consum constant, cum ar fi un aparat de aer condiționat sau un radiator electric. Un echipament care are o putere de de 1.000 de wați ar trebui să consume această cantitate de energie într-o oră. Înainte de a începe verificarea, trebuie să scoateți din priză restul consumatorilor, astfel încât echipamentul în cauză să fie singurul care consumă electricitate în acest interval. Notați indexul afișat de contor la începutul măsurătorii și verificați cât arată acesta după ce încheiați măsurătoarea. Verificarea trebuie să dureze o oră sau multiplu de oră.
Priza ”inteligentă”
O a doua metodă de a verifica acuratețea contorului este de a achiziționa o priză inteligentă cu contorizare si monitorizare consum energie. Prețul unui asemenea echipament nu este mare, pornind de la câțiva zeci de lei, echipamentul putând fi folosit ulterior pentru a vă eficientiza consumul de energie.
Priza inteligentă arată ce cantitate de energie au consumat echipamentele conectate, măsurătoarea fiind mult mai precisă. De asemenea, pentru realizarea testului puteți conecta la priza inteligentă mai mulți consumatori. Ca și în prima variantă, înaintea testului, notați indexul contorului și decuplați de la rețeaua electrică toate echipamentele care nu sunt conectate la priza inteligentă.
O problemă în calea acestor teste, sesizată de mulți cunoscători, este că noile contoare nu mai afișează subunitățile kilowattului, astfel încât este obligatoriu să urmăriți momentul când se modifică cantitatea de energie înregistrată de contor și să începeți testul doar din acel moment.