Cum văd românii Europa socială?

Dreptul de rezidenţă în orice stat membru al Uniunii Europene (UE) şi implicit dreptul de a circula liber pe teritoriul UE, dreptul de a studia şi de a lucra liber în statele membre ale UE sunt câteva dintre lucrurile care-i fac pe români să se simtă cetăţeni europeni.

Acestea sunt rezultatele sondajului on-line, desfăşurat în perioada 17 martie – 18 aprilie, în cadrul proiectului „Europa Socială, aşa cum este văzută de către cetăţenii europeni: ce instrumente există pentru a lupta împotriva inegalităţilor şi a excluziunii sociale?”, implementat de către Asociaţia Pro Democraţia (APD).

Dintre cei 104 cetăţeni români, care au participat la realizarea sondajului, 30 au fost selectaţi pentru a lua parte la o dezbatere naţională. Dezbaterea s-a desfăşurat în cursul zilei de astăzi, la sediul APD. În urma lucrului în echipe, au fost formulate un număr de 12 propuneri de recomandări de politici europene sociale. Acestea vor fi dezbătute în cadrul unei dezbateri internaţionale, la care vor participa reprezentanţi ai celor opt ţări europene, în care este implementat acest proiect (Belgia, Franţa, Grecia, Italia, Polonia, România, Spania, Ungaria). Câteva dintre propunerile cu care echipa de proiect va participa la dezbaterea viitoare:

  • implementarea de campanii de informare naţionale susţinute privind cetăţenia europeană,
  • politicile anti-discriminare şi accesul liber la educaţie în statele UE, programe pentru susţinerea tranziţiei de la sistemul de învăţământ către statutul de angajat,
  • standardizarea şi echivalarea diplomelor de studii,
  • un sistem educaţional bazat pe dezvoltarea aptitudinilor şi a competenţelor,
  • crearea şi susţinerea unor reţele europene de cooperare inter-instituţionale.

Participanţii vor lucra împreună pentru a elabora un Manifest al cetăţenilor europeni, care să conţină recomandări de politici publice pentru instituţiile europene.

Tu ce recomandări ai avea pentru instituţiile UE?