Evenimentul Zilei > Vremea > Cum va fi vremea în a doua parte a lunii octombrie. Prognoza meteo pe două săptămâni
Cum va fi vremea în a doua parte a lunii octombrie. Prognoza meteo pe două săptămâni

Cum va fi vremea în a doua parte a lunii octombrie. Prognoza meteo pe două săptămâni

Vremea începe să se încălzească în ultima parte a lunii octombrie, conform estimărilor prezentate de meteorologi.

Începând cu data de 18 octombrie, vremea va da semne de încălzire și vom scăpa de temperaturile scăzute, conform ultimelor estimări. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni, aferentă intervalului 11 – 24 octombrie.  pentru fiecare regiune a țării.

Potrivit ANM, temperaturile vor ajunge până la 17 – 19 de grade Celsius în aproape toate regiunile țării, începând de lunea viitoare.

Vremea în Banat

În prima săptămână a intervalului avut în vedere, regimul termic va fi caracterizat de temperaturi diurne mult mai scăzute decât cele specifice acestei perioade. Temperaturile maxime medii vor fi situate în intervalul 12…14 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi, în medie, de 5…7 grade, apropiate de cele normale.

Din 18 octombrie până pe 22 octombrie, se estimează o încălzire treptată a vremii, astfel că media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 19 grade. Temperaturile minime vor fi de 8 grade Celsius.

În ultimele două zile ale celei de-a doua săptămâni nu vor fi variaţii termice semnificative așa încât vremea se va menține caldă pentru a doua jumătate a lunii octombrie. Probabilitatea să se producă ploi va fi mai ridicată în intervalele 11-12 și 14-17 octombrie. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile ploi slabe, cu caracter local.

Sursa foto: EVZ

Prognoza pentru Crișana

Exceptând ziua de 11 octombrie, în pruma săptămână regimul termic va fi caracterizat de valori termice diurne mai coborâte. Mediile vor fi de 13…16 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi, în medie, de 4…7 grade.

Începând din 18 octombrie până pe 22 octombrie, se estimează încălzirea treptată a vremii, astfel că media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 18 grade. Cea a minimelor va fi de 7…8 grade.

Probabilitatea pentru ploi locale, izolat moderate cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 11-14 și 16-17 octombrie.

Prognoza meteo în Transilvania

Valorile maxime diurne ale temperaturii aerului vor rămâne scăzute până la sfârșitul primei săptămâni a intervalului. Acestea se vor situa, în medie, între 10 și 12 grade. Începând din 18 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ce se va resimţi la temperaturile maxime. Acestea vor ajunge la valori, în medie, de 15…17 grade în a doua parte a celei de-a doua săptămâni.

Pe parcursul celor două săptămâni, temperaturile minime vor fi, în medie, mai scăzute decât cele înregistrate în mod obişnuit în luna octombrie, între 2 şi 5 grade. În ansamblu, regimul pluviometric va fi normal, însă în prima săptămână, probabilitatea pentru precipitații în general moderate va fi mai ridicată.

Vremea continuă să ofere mari surprize. Cum începem săptămâna

Vremea în Maramureș

În debutul perioadei de referință, vremea va fi mai caldă decât în mod normal în prima decadă a lunii octombrie. În intervalul 12-17 octombrie temperaturile diurne se vor situa între 11 şi 13 grade, iar cele nocturne vor oscila între 2 și 7 grade, conform prognozei meteo.

După 18 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ce se va resimţi mai ales la temperaturile maxime. Acestea se vor situa, în intervalul 22-24 octombrie, la valori de 15…16 grade (mai ridicate decât cele climatologic specifice în a doua jumătate a lunii octombrie).

Vor fi în ușoară creștere şi mediile temperaturilor minime, care vor atinge spre finalul celei de-a doua săptămâni 5…6 grade.

Prognoza pentru Moldova

Până în jurul datei de 18 octombrie, vremea se va menține mult mai rece decât în mod obișnuit. Media temperaturilor maxime va fi de 12…13 grade. Apoi, vremea se va încălzi ușor și treptat. În perioada 21-24 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 16…18 grade.

Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative de-a lungul întregului interval și se vor situa în jurul valorilor normale, în general între 2 și 6 grade.

În prima săptămână, temporar va ploua în general slab cantitativ, pe arii mai extinse în zilele de 12, 15 și 16 octombrie, în timp ce în cea de-a doua săptămână ploi slabe, vor fi posibile doar pe arii restrânse.

Vremea în Dobrogea

În cea mai mare parte a intervalului vremea va fi rece, cu medii ale maximelor termice de 14 și 16 grade și abia în perioada 21-24 octombrie, acestea vor crește spre o medie de 17…18 grade.

Temperaturile nocturne vor fi apropiate de normele climatologice și vor fi cuprinse, în medie, în general între 6 și 10 grade.

În prima săptămână, temporar va ploua, local însemnat cantitativ în cursul zilei de 12 octombrie și în noaptea de 12 spre 13 octombrie. Ploile se vor manifesta și în zilele de 15 și 16 octombrie.

Prognoza meteo în Muntenia

Până în jurul datei de 19 octombrie, vremea se va menține mult mai rece decât în mod obișnuit cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12…14 grade. Apoi, vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât în perioada 21-24 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 17…19 grade.

Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative de-a lungul întregului interval și media lor se va situa în jurul valorilor normale, în general între 5 și 7 grade.

În prima săptămână, temporar va ploua, moderat sau local chiar însemnat cantitativ în zilele de 12, 14 și 15 octombrie. În cea de-a două săptămână ploi slabe vor fi posibile doar pe arii restrânse.

Vremea în Oltenia

Vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a intervalului, cu medii ale maximelor termice de 12 și 14 grade. În perioada 20-24 octombrie acestea vor crește spre o medie de 16…18 grade.

emperaturile nocturne deși vor avea mici variații de-a lungul celor două săptămâni de prognoză, vor fi apropiate de normele climatologice și vor fi cuprinse, în medie, în general între 4 și 8 grade.

În prima săptămână, temporar va ploua, local însemnat cantitativ în zilele de 14 și 15 octombrie, apoi probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusă.

Cum va fi vremea la munte

În mare parte a intervalului, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit. Temperaturile maxime se vor situa în medie între 2 și 5 grade, iar cele minime în general între -3 și 0 grade. O ușoară încălzire a vremii este posibilă în perioada 20-24 octombrie, când media maximelor va tinde spre 7…8 grade, iar cea a minimelor spre 1…2 grade. În prima săptămână, temporar vor fi precipitații moderate sau local chiar însemnate cantitativ îndeosebi în zilele de 12, 14 și 15 octombrie, predominant sub formă de ninsoare pe creste, în timp ce la altitudini mai joase se vor semnala ploi, dar trecător și lapoviță sau ninsori. După data de 17 octombrie, doar pe arii restrânse va mai ploua slab cantitativ se arată în prognoza meteo.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: