Cum va fi următoarea recesiune faţă de cea din 2008?

Cum va fi următoarea recesiune faţă de cea din 2008?

Temerile despre o nouă recesiune sunt în creștere în Statele Unite, iar amintirile coşmarului din 2008 nu s-au şters încă din memoria oamenilor.

Atunci, milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă, creșterea PIB-ului a scăzut și întreprinderile s-au închis. Dar nu toate recesiunile sunt așa. Uneori, economia poate crește până la capăt printr-o recesiune. De fapt, unii economiști cred că lumea este într-o recesiune acum și majoritatea oamenilor nici nu își dau seama, a spus Alessio de Longis la CNN.

„După studiile noastre, ne aflăm într-o recesiune globală de creștere”, a spus Alessio de Longis, senior manager de portofoliu la Invesco. „Pe măsură ce intrăm în 2020, creșterea încetinește și încetinește într-un mod sincronizat. O recesiune în creștere este atunci când economia crește sub tendință și decelerează. Creșterea tendințelor este rata medie de creștere care susține șomajul și inflația la un nivel stabil".

Economia mondială a crescut cu aproximativ 3%, a spus De Longis

În 2018, PIB-ul global a crescut într-un ritm de 3,04%, potrivit Băncii Mondiale. Fondul Monetar Internațional a prezis la începutul acestei luni că economia mondială va crește cu 3% în acest an. Dar aceasta este doar o prognoză: În prezent, economia ar putea fi într-o formă mai proastă, punând lumea într-o recesiune de creștere.

De Longis nu este singur în evaluarea sa. Charles Schwab, strategul șef de investiții, Liz Ann Sonders, a declarat că lumea a fost într-o recesiune de producție, în cadrul emisiunii live „ Markets Now ” de la CNN Business. Recenta încetinire a sectorului de producție din America, afectat de războiul comercial, a atras perspectivele pentru economia globală. Aceasta sugerează că o contagiune economică se răspândește din alte părți ale lumii către Statele Unite, care este considerată pe scară largă cea mai sănătoasă economie.

Pentru Statele Unite, o recesiune globală de creștere va însemna probabil una lentă şi sănătoasă faţă de pierderea a milioane de locuri de muncă cum a fost ultima recesiune de acum 10 ani. O recesiune în creștere nu ar fi deloc ca în 2008, când America a intrat într-o așa-numită recesiune tehnică.

Economia SUA este departe de asta. Creșterea PIB-ului din al treilea trimestru va fi de 1,8%, potrivit Băncii Rezervei Federale din Atlanta. Fed New York prevede chiar o creștere a PIB-ului de 2% între august și octombrie și 1,3% în trimestrul IV.

Lucrurile din Europa par a fi mult mai sumbre, iar șansele pentru recesiune sunt mult mai mari

Economiile europene dependente de export sunt în centrul atenţiei şi încetinesc. A patra cea mai mare economie a Uniunii Europene, Italia, a fost într-o recesiune tehnică în a doua jumătate a anului 2018, iar cea mai mare economie a acesteia, Germania, a înregistrat o scădere economică continuă  în acest an.

Pe măsură ce următoarea recesiune se apropie, iată că mass-media principală din SUA ne asigură că nu există prea multe motive de îngrijorare. CNN titrează că „Următoarea recesiune nu va fi la fel de rea ca în 2008”. Şă-i credem?