Alertă pentru părinți și copii! Acum se știe: Măsurile și riscurile mersului la școală

Copiii vor trebui să poarte măști de protecție începând cu prima zi de școală, însă distanțarea băncilor, pentru a evita contactul direct între elevi, nu va mai fi obligatorie.

Ministerul Sănătății a elaborat normele sanitare care vor trebui implementate în școli, după începere anului școlar, pentru protejarea copiilor în contextul pandemiei de coronavirus. Normele sanitare au fost tansmise, deja, către Ministerul Educației și Cercetării și urmează să fie publicate, astfel încât școlile să se poată conforma și să ia măsurile necesare implementării lor.

Regulile propuse de Ministerul Sănătății prevăd, între altele, ca băncile din clase să nu mai fie așezate astfel încât între elevi să existe o distnață de 2 metri. Măsura a fost acceptată în contextul în care școlile românești nu au suficiente săli de clasă pentru a găzdui toți școlarii, în condițiile distanțării sociale.

Oficiali ai Ministerului Sănătății au declarat că și în alte state europene se practică aceeași măsură, din aceleași motive.

Pe de altă parte, toți școlarii, dar și întreg personalul didactic și nedidactic ce activează în unitățile școlare vor fi nevoiți să poarte măști de protecție sanitară atât timp cât se află în interior. Purtarea măștilor va fi obligatorie și afară, în curte, în situațiile în care se va constata că este prea aglomerat. Vor fi exceptați doar copiii de grădiniță, conform actelor normative aflate în vigoare, conform libertatea.ro.

Băncile elevilor vor trebui dotate cu paravane din plexiglas, astfel încât ocupanții să fie protejați, cât de cât, de răspândirea virusului.

Dacă primele două măsuri sunt relativ ușor de implementat, rămâne de văzut dacă unitățile de învățământ vor reuși să se conformeze și în legătură cu cea de-a treia, având în vedere timpul relativ scurt pe care îl au la dispoziție până la începerea școlii.

Anul școlar 2020-2021 va începe pe 14 septembrie și va avea va avea o durată de 34 de săptămâni, cu una mai puțin decât anul școlar 2019-2020. Cele două semestre vor fi egale, vacanța intersemestrială va fi în ianuarie-februarie, iar anul școlar se va încheia pe 19 iunie 2021. Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală, iar cursurile în sistem online se vor ține doar acolo unde nu se pot ține efectiv cursuri fizic.

Au apărut asigurările anti-COVID. Ce riscuri acoperă și la ce despăgubiri ai dreptul

USR respinge invitația PSD: „Care e logica să dai jos guvernul cu trei luni înainte de alegeri?”