Cum va arăta viitorul guvern

Printre cele mai disputate puncte, în discuţiile de aseară dintre PSD şi PDL au fost: numele premierului avansat de democrat- liberali, Theodor Stolojan, şi participarea UDMR. În ambele chestiuni, PSD a avut rezerve şi nu şi-a dat acordul explicit.

Liderii PDL şi PSD au negociat ieri toată ziua, fiecare partid urmărind să-şi adjudece o parte cât mai consistentă din fotoliile influente ale viitorului executiv. Astăzi în jurul orei 13:00, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că Theodor Stolojan va fi noul şef al Executivului. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13:00

Emil Boc a subliniat punctele comune care există între cele două partide. „Două partide venind din direcţii diferite pot găsi puncte comune”, a precizat Boc.

Bătălia pe Interne şi pe Transporturi Adevăratele dispute s-au stârnit la discuţia despre ministere. PDL şi PSD s-au contrat aprins pe Ministerul Transporturilor, dar mai ales cel al Internelor. Democrat- liberalii nu voiau să cedeze deloc. Vasile Blaga nu voia să renunţe la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, în ciuda insistenţei cu care îl revendica baronul PSD Liviu Dragnea.

În final, s-au cedat Transporturile, revendicate de Dragnea drept compensaţie pentru Interne şi Administraţie. PDL şi-a adjudecat, în schimb, Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, un portofoliu cu foarte mulţi bani europeni. Un guvern de 19 ministere

Nemulţumirea liderilor PSD a fost aceea că democrat-liberalii încearcă să-şi păstreze ministerele cu bani (Transporturi, Mediu) sau de influenţă (MIRA, MAp, Justiţie) şi să cedeze doar ministere de imagine (MAE, Cultură, Educaţie).

Asupra Ministerului Apărării a fost consens: este adjudecat de PDL pentru Mihai Stănişoară, fost candidat neoficial la funcţia de premier.

PSD a cerut Finanţele, dar şi Economia şi Ministerul Muncii. Democrat-liberalii au fost de acord cu propunerea ca actualul portofoliu al Economiei şi Finanţelor să fie rupt. Pentru că în structura actuală, cabinetul cuprinde doar 16 ministere, s-a convenit ca aceasta să fie lărgită pentru a fi satisfăcute mai multe solicitări de ministere.

De principiu, s-a convenit ca noua structură a guvernului să cuprindă 19 ministere. În afară de separarea Finanţelor de Economie, s-a mai agreat crearea ministerelor Turismului şi Tineretului şi Sportului. Aceste modifică ri vor intra în vigoare ulterior, votul de învestitură a noului guvern urmând să fie dat pe actuala structură a cabinetului. Înţelegerea e făcută, discuţiile continuă Discuţiile dintre PSD şi PDL sunt departe de a fi tranşat toate divergenţele.

Potrivit lui Mircea Geoană, acestea nici nu se vor încheia înainte de desemnarea premierului. „Intenţia noastră este să putem avea, dacă este posibil, măcar protocolul politic“.

Preşedintele PSD a precizat că detaliile în ceea ce priveşte programul de guvernare şi algoritmul de împărţire a funcţiilor să fie discutate în cele 10 zile pe care premierul le are de la desemnare şi până la votul de învestitură. „Deci negocierile le vom continua şi după anunţarea majorităţii“, a conchis Geoană.   Negocierile purtate ieri de PDL şi PSD s-au desfăşurat în secret total, în afara Capitalei. Din echipa de negociere au făcut parte Mircea Geoană, Ilie Sârbu, Liviu Dragnea, Dan Nica, iar din partdea democrat- liberalilor au fost Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Gheorghe Flutur şi Theodor Stolojan. Spre seară, negociatorii au revenit în Bucureşti, unde au convocat o rundă de negocieri „la vedere“ pentru ca jurnaliştii să poată face o fotografie şi să sugereze că există transparenţă.

INSISTENŢĂ   UDMR, încă măr al discordiei

Dacă PDL insistă ca Uniunea lui Marko Bela să fie cooptată la guvernare, PSD are încă reticenţe privind prezenţa UDMR în viitorul cabinet. Dacă motivul invocat este că această poziţie a fost stabilită la presiunea liderilor social-democraţi din Transilvania, neoficial PSD-işii nu-şi doresc ca PDL să aibă un aliat în guvern. La această condiţie nu s-a renunţat nici în urma semnalului primit de la Cotroceni, în întâlnirea de luni seară, că UDMR trebuie luată în calcul în continuare. Vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţinut de Radu Mazăre, a declarat că Uniunii lui Marko Bela i-ar face bine o perioadă de opoziţie şi a amintit de trădarea din 2004. Referindu-se la faptul că Marko Bela a spus că are o înţelegere cu PDL, Dragnea a fost tranşant: „Marko Bela să ia un distonocalm“.

COMPROMISURI RAŢIONALE:

"Nu există puncte divergente între noi şi PSD cu privire la reformarea sistemului constituţional", a spus Boc, adăugând că ambele partide consideră că o republică prezidenţială nu este soluţia ieşirii din criză.

Preşedintele PDL a anuţat că, cel mai probabil, soluţia unui premier va fi oferită de către partidul său, ca urmare a rezultatelor obţinute la alegerile de la 30 noiembrie. În acelaşi timp, liderul democrat-liberal regretă că "PNL s-a autoexclus de la negocieri".

Emil Boc a adăugat că negocierile în vederea desemnării premierului vor continua şi mâine, iar opţiunea partidului său în această privinţă rămâne neschimbată.

Încă nu au fost vehiculate nume de miniştri, democrat-liberalul subliniind că nu poate fi vorba despre numirea unor miniştri, atâta timp cât nu a fost încă desemnat premierul. În această privinţă, Boc a anunţat ziua de miercuri ca cea mai probabilă dată în care va fi anunţat noul prim-ministru.

"Şeful statului este cel care va nominaliza viitorul premier, cel mai probabil miercuri. Fiind partidul cu cele mai multe voturi, PDL este îndreptăţit să dea un premier", a afirmat Emil Boc. (Alina Vătăman)

Geoană: "La situaţii excepţionale, soluţii excepţionale" Aşa a catalogat preşedintele PSD discuţiile pe care le-a avut în această seară cu "partenerii" de la PDL. "Cine s-ar fi aşteptat, în urmă cu câteva luni, ca două partide diametral opuse să ajungă la un consesns", a adăugat Mircea Geoană.   La fel ca şi liderul PDL, social-democratul a precizat că, în cadrul discuţiilor, s-a cerut imperios respectarea componentei sociale a programului PSD pentru alcătuirea viitorului program de guvernare.

Geoană a definit discuţiile de azi drept "constructive", însă nu renunţă la ideea că fiecare dintre partide trebuie să împartă guvernarea în mod egal. În plus, liderul PSD nu neagă existenţa unor subiecte divergente, asupra cărora sunt necesari consultări aprofundate. Acesta îşi exprimă convingerea că, până la 22 decembrie, noul guvern va fi constituit.

Referitor la apropiatele alegeri prezidenţiale, liderul PSD a spus că partidul său îşi va desemna propriul candidat pentru preşedinţie şi "ne vom bate pentru câştigarea alegerilor". (Alina Vătăman)

CITIŢI ŞI: Marko Bela se bazează pe Traian Băsescu

Liberalii, sfătuiţi să renunţe la limuzine

O coaliţie pentru liniştea baronilor

*********************************

EDITORIALUL EVZ: Piaţa Universităţii a murit

SENATUL EVZ: Comunismul românesc sub microscop